Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Служители ще проверяват за укрити прасета в задните дворове в Русенско

17 септември 2019, 17:10 часа • 2387 прочитания

На 17 септември в Русе се проведе заседание на областната епизоотична комисия във връзка с актуалната обстановка по отношение на болестта африканска чума по свинете на територията на Русенска област.

Добрата новина е, че за поредна седмица в региона не са констатирани нови огнища на нелечимото заболяване.

„Получени са сигнали за укрити прасета, отглеждани в стопанства от тип „заден двор“ в две населени места в област Русе. По случая ще има проверка от служители на Областната дирекция по безопасност на храните“, каза директорът на ОДБХ в града д-р Георги Дяков.

Подадените сигнали са, че стопаните не са изпълнили заповедта на областния управител Галин Григоров и закона за ветеринарно-медицинската дейност за умъртвяването на всички домашни прасета като част от мерките против разпространението на заболяването. При потвърждаване на получените сигнали ще се съставят съответни акт и заповед за умъртвяване на прасетата, поясни д-р Дяков.

През изминалата седмица в Русенско е извършена проверка от екипи от други Областни дирекции по безопасност на храните на 89 от общо 788 стопанства, където са отглеждани свине за лична консумация, но не са намерени укрити животни.

Юрий Илиев
Юрий Илиев Отговорен редактор
Новините днес