Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Русенски медици диагностицират грипни вируси за 20 минути

16 януари 2019, 17:26 часа • 1507 прочитания

Обявената грипна епидемия в близките на Русе Силистренска и Шуменска област налага предприемането на спешни мерки за своевременното диагностициране на заболяването. Към момента, в Русенска област нивото на болните е 129 на 10 000 души. Тези показатели са малко над 50% от тревожните 250 на 10 000 души за обявяване  на грипна епидемия.

Микробиологична лаборатория към Университетска болница „Канев“ разполага с RAPID Test INFLUENZA A+B за бърза диагностика на грипни вируси тип А и В. Този тест се използва за откриване на грипния вирус в секрет от горните дихателни пътища и е един от масово използваните методи за диагностициране на тази инфекция, като може да се използва и като скринингово изследване.

За теста за диагностициране е необходим гърлен или носов секрет, взети със сух стерилен тампон без транспортна среда. Пробата може да бъде взета или от личния лекар на всеки, който желае да се тества, или на място в Микробиологичната лаборатория на УМБАЛ „КАНЕВ“ АД срещу заплащане според действащия ценоразпис на лечебното заведение. Самата процедура по изработването на теста и получаването на резултата се извършва за около 20 минути.

Цената на платеното изследване е 10 лева.

 

Юрий Илиев
Юрий Илиев Отговорен редактор
Новините днес