Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Русенската митрополия представя уникални икони на румънски творци

06 декември 2018, 13:24 часа • 3060 прочитания

Неизвестна техника на широката публика за изработване на икони върху стъкло е представена в Русенската художествена галерия. Изложбата е по инициатива на Русенската митрополия, като освен икони показва мозайка с църковна тематика и стари румънски народни носии. Експонатите в църковното изкуство са дело на Щефания Накю, Флорентина Опайна, Дияна Юлияна Барбу. Куратор е арх. Лучиан Еустациу Михаеску. Експозицията включва 20 икони върху стъкло и икона от мозайка на Христос.

„При рисуването се използват пигменти в смесица с олио от иглолистни дървета“, обясни Щефания Накю. Тя е автор на повечето икони върху стъкло, показани в изложбата. Резултатът се постига, като се рисува се на гърба на иконата в обратна перспектива. Методът датира от края на XVIII и началото на XIX век. 

Употребява се златно или сребърно фолио, за да е по-силно излъчването на образа. Има технологично време, през което боята съхне. Затова са нужни няколко дни за изработването на една икона върху стъкло. Иконите изглеждат по детски наивни, защото преди два века са рисувани от необразовани в това изкуство селяни, а не от дипломирани специалисти.

Показаните автентични румънски народни носии са от областите Олтения и Мунтения в Южна Румъния. Сега са музейни експонати, но преди 100 години били носени от селяните, рисували иконите върху стъкло. Изложбата ще гостува в Русе до началото на януари 2019 г. 

Юрий Илиев
Юрий Илиев Отговорен редактор
Новините днес