Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Разширяват природен парк "Русенски Лом"

26 февруари 2015, 14:48 часа • 18161 прочитания

Ръководството на природен парк "Русенски Лом" е подал документи за разширяване на територията си.

В момента паркът е с площ от 3408 хектара, а амбицията му е да стане близо 8 пъти по-голям, съобщи директорът на парка Цонка Христова. Днес ПП "Русенски Лом" навършва точно 45 години, откакто е обявен за защитена територия.

"През всичките тези години паркът успя да запази биоразнообразието си въпреки активните земеделски дейности в района. Ние сме основно горски парк - 82,4% от площта са гори, а останалото – земеделски земи. За наше щастие нямаме незаконна сеч и бракониерство през последните 20 години", каза Цонка Христова. В границите на парка се намират 2 археологически резервата и много културно-исторически обекти.

В момента в ПП "Русенски Лом" има над 1000 вида висши растения, 25 вида риби, 10 вида земноводни, 19 вида влечуги, 195 вида птици и 70 вида бозайници. Тук е открит и нов вид за флората на България – сибирска телчарка, която е оградена специално, за да не става жертва на паша. Паркът е важно място за пеперудите и прилепите, като летящите бозайници обитават най-вече пещерата Орлова чука. През зимата тя е затворена за посещения, тъй като това е периодът на сън на прилепите и раждането на малките. За съжаление се наблюдава намаляване на броя на лещоядите в района в резултат на отравянето им. Според изследване на Българското дружество за защита на птиците причината са торовете и препаратите, които се ползват, като някои от тях са забранени.

От дирекцията на ПП "Русенски Лом" съобщиха, че по случай 45-годишнината се организира конкурс за детска рисунка, след което ще бъде направена и изложба. Отделно е издаден и албум на Арт симпозиум "Ломеа", който включва творбите в периода 2000-2014.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес