Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пеликаните от Сребърна смениха местожителството си за пореден път

24 октомври 2018, 12:55 часа • 6298 прочитания

Къдроглавите пеликани завършиха размножителния си период и отчетоха прираст и напуснаха природния резерват „Сребърна“. Волният и скиталчески дух на стотина млади птици и техните родители ги поведе към други местообитания по поречието на река Дунав и други водни предизвикателства.

Високите температури през декември 2017 г. и януари 2018 г. подлъга пеликаните да се завърнат в гнездовата колония и да подранят с брачните церемонии, гнездене и възпроизводство. С идването на Малък Сечко, температурите рязко паднаха, езерото замръзна, хищниците навлязоха в територията им и провалиха усилията на птиците. С настъпването на пролетта бе възобновен гнездовия процес и нова генерация заяви присъствие в резервата. 

Освен къдроглавите и розовите им братовчеди направиха опит за гнездене. Настанилите се неканени около 40 птици не предизвикаха роднински кавги между двата защитени вида и за първи път от доста години розовите се отчетоха с отгледан нов екземпляр. Птичето разнообразие се обогати със смесената колония на чаплите и кормораните. През периода езеро Сребърна се радваше на високи водни нива, което осигури комфортни условия на водоплаващите птици. Сега в резервата освен постоянно обитаващите птици се наблюдават сиви и белочели гъски. Те предпочитат езерото като междинна спирка и временен подслон по пътя си на юг при миграцията от северните части на континента.

Юрий Илиев
Юрий Илиев Отговорен редактор
Новините днес