Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Отвориха детската млечна кухня в Русе

03 юли 2019, 14:04 часа • 10698 прочитания

Отвориха детската млечна кухня в Русе. От днес над 860 деца от детските заведения в града получават готвена храна, след като от понеделник им се раздаваше пакетирана храна.

БАБХ отмени заповедта за временно прекратяване дейността на Детската млечна кухня, а служителката, която е била с доказани положителни проби за салмонела, е отстранена от работа, съобщава БГНЕС.

Млечната кухня в Русе беше затворена заради 6 случая на деца с положителни проби за салмонела. След изследване на храните и служителите се доказа, че служител на Детска ясла №9 в Русе е заразоносител на салмонелна бактерия и причинител за хранителното заболяване на децата. Комисията констатира, че в резултат на това е възникнало вътреяслено заразяване на шест деца от детското заведение.

Служителката от яслата, дала положителен резултат за салмонелна бактерия, е отстранена от работа. След лечение и изследване с отрицателен резултат за салмонела, ще бъде възстановена на работа.

На 27 юни бе получен сигнал от РЗИ-Русе за наличие на положителни проби на салмонела при деца. Тогава инспекторите от отдел "Контрол храни" – ОДБХ-Русе свикаха кризисен щаб. Извършена беше проверка на Детска ясла №9, където има регистрирана разливочна за получаване на храна, приготвена от Детска млечна кухня.

Взети бяха проби за лабораторно изпитване, отривки от контактни повърхности – маси, плотове за работа и технологично оборудване, отривки от ръцете на персонала. Персоналът на Детска млечна кухня бе насочен за микробиологично изследване – Салмонела група Б.

Илия Лазаров
Илия Лазаров Отговорен редактор
Новините днес