Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Община Русе обжалва национален отказ за европейски пари за чист въздух

10 януари 2019, 12:55 часа • 2483 прочитания

Кметът на Русе Пламен Стоилов е подал жалба в Административния съд в София срещу решението на Комитета за наблюдение на Оперативна програма „Околна среда“ кои български общини ще получат европейско финансиране за подобряване на качеството на атмосферния въздух. Правните аргументи са, че няма как да бъдат одобрявани общини, след като в сила още не е влязла Националната програма за подобряване на качеството на атмосферния въздух 2018-2024, представена през септември.

Причините за взетото общинско решение обобщи градоначалникът Пламен Стоилов пред в. „Труд“: „Акцентираме върху факта, че проектът за Национална програма за подобряване качеството на атмосферния въздух е публикуван за обществено обсъждане на 1 ноември в портала за обществени консултации в интернет. Това обсъждане е приключило на 5 декември. А решението, което оспорваме, е взето на 12 ноември. Според нас е недопустимо да се приема решение за одобряване на критерии за съответствие с програма, която все още не е действаща, предвид незавършилото й обществено обсъждане“.

Щастливците са общините: Пловдив, Бургас, Видин, Димитровград, Монтана, Смолян и София, които ще си разпределят отпуснатите 111 млн. лева от ЕС. Недоволен от взетото решение е и градоначалникът на Горна Оряховица Добромир Добрев. С отказа за финансово подпомагане по Приоритетна ос 5 на ОПОС Комитетът се държи като мащеха към двете общини и връзва в решаваща степен ръцете им в борбата срещу замърсяването на въздуха от битовото отопление. За всяко населено място максималният брой денонощия със завишени нива на замърсеност на въздуха трябва да е не повече от 35. Статистиката за Русе показва, че тази норма за 2016 г. – 77 дни и 2017 г. – 71 дни, е надхвърлена  повече от два пъти. През периода януари – ноември 2018 г. дните са 57.

Юрий Илиев
Юрий Илиев Отговорен редактор
Новините днес