Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

НАП - Русе информират за актуализация на фискалните устройства

06 юни 2019, 13:43 часа • 4561 прочитания

Служители от приходната агенция са извършили 1150 проверки на търговски обекти в регионите на Русе и Силистра във връзка с смяната или модифицирането на касовите апарати. Те са запознали търговците за сроковете на реформата, изискванията на наредба 18, както и как да актуализират фискалните си устройства. Вербалната информация в проверените обекти е допълнена от информационни брошури. До всички бизнес сдружения и счетоводни къщи в региона са изпратени материали за етапите и сроковете при промяната.

Регламентираният от закона срок - 31 март, до който по новите изисквания е трябвало да заработят касовите апарати на регистрираните по ДДС, които не ползват софтуер за управление на продажби в търговските обекти (СУПТО), не е бил спазен само в два случая.

НАП - Русе напомнят, че до 30 юни 2019 г. същото трябва да  направят и нерегистрираните по ДДС, които не ползват СУПТО. До 29 юни онлайн търговците, имащи дейности преди 29 декември 2018 г., трябва да обявят своите електронни магазини. Подаването на данните се извършва само по електронен път чрез портала за е-услуги на НАП, като е необходим електронен подпис. Задължени са физически и юридически лица, които извършват продажби по интернет по занятие. Това не се отнася за гражданите, които са продали свои лични вещи еднократно.

Юрий Илиев
Юрий Илиев Отговорен редактор
Новините днес