Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Наградиха учители от Русе с приза „Посланик на свободния дух в моето училище“

02 ноември 2018, 13:30 часа • 4678 прочитания

На 1 ноември, в зала „Европа“ на Доходно здание в Русе, се състоя официалната церемония по награждаването на учители, номинирани в конкурса „Посланик на свободния дух в моето училище“. Инициативата е по идея на Фондация „Русе – град на свободния дух“ и Фондация „Еконт“. Тържеството бе открито от Пламен Стоилов, кмет на Община Русе.

„Честит празник на всички вас - новите апостоли, които повдигат и събуждат българския дух! Благодарение на вас, ние имаме едно талантливо младо поколение, което гарантира доброто и успешно бъдеще на Русе и на България!“, подчерта той в приветствието си.

Сред гостите бяха: д-р Страхил Карапчански – зам.–кмет по европейско развитие и председател на Управителния съвет на Фондация „Русе – град на свободния дух“, Даниела Шилкова – зам.-кмет „Икономика, инвестиции и собственост“, изпълнителният директор на Фондация „Русе – град на свободния дух“ - Елена Минкова и членовете на Управителния съвет - Ирена Петрова и Мария Георгиева.

В рамките на петото издание на конкурса, чрез видео, бяха номинирани 21 учители от 13 училища в Русе и Сливо поле. Регламентът на конкурса предвиждаше учителите да бъдат номинирани чрез кратко видео от един ученик, от група ученици или от цял клас. Предложението трябваше да бъде добре аргументирано и да включва информация за: име на номинирания учител; училище; предмет/и, по който/които преподава; име на номиниращия (име/клас/училище); професионални постижения на номинирания. Нужно беше номинацията да съдържа отговор на въпроса, защо номинираният заслужава званието “Посланик на свободния дух”.

Предложенията бяха разгледани от жури в състав: д-р Страхил Карапчански, Ирена Петрова , Мария Георгиева, Елена Минкова и Венцислава Николова – председател на Фондация „Еконт“. Съобразно подадената информация и посочените мотиви, журито определи 5 носители на приза „Посланик на свободния дух в моето училище“. Те са : Галина Гиндянова – учител по български език и литература в СУЕЕ „Свети Константин –Кирил Философ“, Петя Михайлова – учител по история и география в СУ „Васил Левски“, Селян Рийза – начален учител в ОУ „Отец Паисий“, Владимир Великов – треньор по джудо и самбо в Ученическа спортна школа, СК „Локомотив“, СК „Спартак“, Цецка Маркова – учител по география и музика в СУПНЕ „Фридрих Шилер“. Отличените бяха наградени със статуетката „Посланик на свободния дух в моето училище“ и таблет от кмета Пламен Стоилов. Останалите претенденти за приза получиха грамоти и ваучери за книги от книжарница „Хеликон“.

За празничната атмосфера допринесоха Мадлен Димова и Марина Георгиева от ВГ „Приста“ към Общински младежки дом, с ръководител Доротея Бальовска.

Юрий Илиев
Юрий Илиев Отговорен редактор
Новините днес