Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Красотите на Поломието предизвикват търсачите на силни усещания

22 юни 2019, 19:55 часа • 3431 прочитания

Туристическо дружество „Приста“ кани на 23 юни, да преминете по пътеките на село Пепелина в Поломието, с помощта на доброволци и водачи. Сборният пункт за „Пътеката на исихастите“ е в 10 ч. на паркинга при моста след кметството в село Пепелина. Участието в събитието е безплатно. Дружеството завърши проекта си за възстановяване, маркиране и прочистване на пътеките около най-малкото село в Русенска област – Пепелина.

След екипирането на първите 10 участници, те тръгват след водача нагоре по маршрута. Той преминава по стъпала и стъпки, издълбани от монасите-отшелници. По средата на пътеката, в отшелническия скален комплекс специалист по средновековна история ще отговори на вашите въпроси по темата „Исихазъм, отшелничество и култови обекти в Поломието“. Следва хоризонтален участък и още две изкачвания към билото.

На ключовите места ще има технически лица от ТД „Приста“, които ще следят за вашата безопасност и ще помагат при нужда. След изкачването на скалното било се открива впечатляваща панорама към село Пепелина и долината на р. Черни Лом, където снимките са задължителни и се слиза по черен път надолу към автомобилите. „Пътеката на исихастите“ се преминава само с осигуровка, въже и с водач.

Юрий Илиев
Юрий Илиев Отговорен редактор
Новините днес