Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Конкурс определи "най-напетия юнак" и най-благата греяна ракия в село Бабово

24 февруари 2019, 09:43 часа • 1850 прочитания

Дунавското село Бабово за поредна година възроди стародавни местни традиции в пищен зимен празник. Той започна в мразовития 23 февруари на площада пред НЧ „Н. Й. Вапцаров-1927“ с колоритни народни танци на читалищни групи и клубове. Ледената атмосфера бе разчупена от женска певческа група „Веселие“ при НЧ „Стефан Караджа“ в с. Бисерци, танцова формация „Шарено хоро“ от с. Глоджево, групи от Мартен, Мечка, Тутракан, както и домакините от група „Детелини“.

В конкурса за най-блага греяна ракия победител стана НЧ „Просвета-1915“ от кв. „Долапите“ на гр. Русе. Журито заслужено оцени семейство Симови от село Сребърна за най-вкусна зелева чорба и най-автентична старовремска софра. За втори път бе избран и "най-напет юнак", като тази година върхът е окупиран от Веселин Великов от Нова Черна и 7-годишния Велимир Ганов от Ново село.

Бяха осигурени материални награди за призовите тройки във всяка от посочените категории. Областният управител Галин Григоров връчи грамоти за принос в съхраняването на българските традиции. Местните ястия, приготвени по стари рецепти, бяха оценени по достойнство от многобройните гости.

Организатори на четвъртия фолклорен празник „Греяна ракия и зелева чорба от старовремска софра“ са Народно читалище „Н. Й. Вапцаров-1927”, кметството и пенсионерската организация в селото.

Юрий Илиев
Юрий Илиев Отговорен редактор
Новините днес