Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво е нужно за по-модерен флот по речните пътища на Европа?

10 март 2019, 17:15 часа • 1255 прочитания

Модернизацията на речния флот по река Дунав и останалите вътрешните водни пътища в Европа е все по-належаща. Около това се обединиха участниците в експертна дискусия във Виена, свързана със Стратегията на Европейския съюз за Дунавския регион. 

Деловата среща бе посветена на модернизирането на речното корабоплаване в Европа. В проведен уъркшоп по проекта ГРЕНДЕЛ, бизнесмени и заинтересованите страни обмениха опит и практики за развитието на екосъобразен речен транспорт за икономическия растеж на страните от Дунавския регион.

Българо-румънска търговско-промишлена палата участва във форума с изпълнителния си директор - Елеонора Иванова и експерта Емилия Петкова, а в дискусиите се включи и кап. Камен Иванов от Морска администрация.

Тревожният въпрос е невъзможността река Дунав да се използва целогодишно за корабоплаване. Ключова се оказва минималната дълбочина на фарватера на реката, която трябва да бъде целогодишно 2,5 м. 

На форума, представители на 10 държави, споделиха добри практики от иновативни проекти, предложиха и демонстрираха различни технически решения за модернизирането на флота, сред които прототипи за намаляване на вредните емисии, преминаване към възобновяеми и алтернативни горива, намаляване на енергоемкостта и др.

Във Франция държавна помощ финансово подкрепя корабоплаването чрез специално създаден фонд за бизнеса, с което се внедряват мерки за обновяване на флота и за използване на възобновяеми енергийни източници. Този опит ще бъде използван за създаването на модел за държавна помощ към сектора в цяла Европа.

Това е необходимо, защото голяма част от съдовете, плаващи по вътрешните водни пътища, са стари, секторът няма възможност за инвестиции, а за банките кредитирането на този сектор е рисково.

Водният транспорт е щадящ за околната среда и има сериозен потенциал за растеж, но въвеждането на нови ограничения на допустимите вредни емисии, би го забавило.

 

Юрий Илиев
Юрий Илиев Отговорен редактор
Новините днес