Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Фирма, свързана с Емил Хърсев, ще строи ТИР-паркинг в Русе

28 февруари 2023, 17:45 часа • 6193 прочитания

Фирма, свързани с финансиста Емил Хърсев, ще строи паркинг за ТИР-ове върху площ от 116,3 декара в Русе. Тя е купила правото на строеж за срок от 30 години срещу 18,2 млн. лева от общината.

ОЩЕ: Община Русе подписа договор за строителство на буферен паркинг

По-малък, буферен паркинг със 75 места за тежкотоварни автомобили, покрай булевард "България" №292 в Русе ще строи фирма "Люник". Той е с площ 45 172 кв. м. Дружеството, чийто собственик е 41-годишният Любомир Николаев Лазаров, е спечелило обществената поръчка за неговото проектиране и изграждане.

Фирмата е предложила да извърши дейностите за срок от 320 календарни дни. Средствата за строителството възлизат на 3 млн. лв. и са осигурени с постановление на Министерския съвет от 5 ноември 2021 г., уточняват от местната администрация.

Фирма "Люник" на практика е спечелила поръчката за по-малкия ТИР-паркинг с оферта от 3 539 580 лв. с ДДС.

Във връзка с непрекъснато нарастващия трафик от тежкотоварни камиони беше подписан договор и вече започна подготовката за изграждане на втори, по-голям паркинг, намиращ се в съседния имот. Той е на площ над 116 декара. Изпълнителят там е "Тир Паркинг Русе" ЕООД. През август 2022 г. дружеството спечели открития конкурс за учредяване на възмездно право на строеж върху терен общинска собственост за срок от 30 години. Фирмата спечели, наддавайки за отстъпеното право на строеж 18 200 000 лв.

От тях 6% (или малко над 1 млн. лв.) бяха изплатени на Община Русе преди подписване на договора, а остатъкът от достигнатата на конкурса цена ще се заплаща на 29 равни годишни вноски, или малко под 600 хил. лв. на година, уточняват от общината. 

Големият паркинг ще е за най-малко 600 бр. паркоместа за товарни автомобили и 80 паркоместа за леки автомобили.

ОЩЕ: Зелена светлина за процедурата по изграждане на паркинг за тежкотоварни автомобили в Русе

Справка в Търговския регистър сочи, че "Тир Паркинг Русе" е създадена през август 2022 г., явно с цел да участва в конкурса за изграждане на ТИР-паркинг. Регистрирана е от фирмата "Елшица-99" ЕАД с едноличен собственик Анелия Николаева Лазарова – две години по-малка от собственика на "Люник" – Любомир Лазаров.

В началото на този месец – на 7-ми февруари, "Елшица-99" е продала 40% от своите дялове на "Остриа Дива" ООД и 20% на "Петра Дива" ООД. За нея си е оставила 40%. Мажоритарният дял – 80% от двете фирми, е притежание на финансиста Емил Хърсев. Другите 20% са собственост на Даниела Лазарова.  

Още за Русе: ПП даде на съд сделката, при която Летище Русе мина в частни ръце

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес