Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Домашните свине в Русенско ще бъдат умъртвени до 20 юли

11 юли 2019, 11:51 часа • 3931 прочитания

Областният управител на област Русе Галин Григоров издаде заповед на 10 юли, с която разпорежда всички немаркирани домашни свине и такива, отглеждани в нерегистрирани частни стопанства на територията на област Русе, да бъдат умъртвени в 10-дневен срок (до 20 юли) от стопаните си. След този период, на 12-ия ден (22 юли), ще се премине към принудително умъртвяване на прасетата в задните дворове на стопаните. Кметовете на общини в област Русе същевременно да проведат разяснителна кампания, свързана със същността на заболяването Африканска чума по свинете по подходящ начин.

„Ако болестта влезе в свинекомплексите, то икономическите загуби ще бъдат катастрофални. Преди година и половина ние говорихме много по тази тема. Проблемът е, че тя не се приема достатъчно сериозно. При първите заседания на областната междуведомствена епизоотична комисия относно заразата основният въпрос, който поставихме, беше не дали заболяването ще влезе в страната, а кога ще се случи това. Искам категорично да подчертая, че по този начин браним българските производители, защото последиците за индустрията ще бъдат изключително тежки при констатиране на случаи на африканска чума в близост до свинекомплексите“, каза Григоров на заседанието на общинската епизоотична комисия в Сливо поле.

Той подчерта, че е в постоянен контакт както с всички заинтересовани, така и с другите областни управители от Северна България, като до няколко дена в граничните райони с Румъния очаква вероятността за навлизане на заболяването да бъде намалена максимално, тъй като и там трябва да бъдат предприети подобни мерки.

Областният управител припомни, че за отстрел на дива свиня има финансова премия от 50 лв.

Юрий Илиев
Юрий Илиев Отговорен редактор
Новините днес