Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

АБВ: Частни подизпълнители на РЗИ-Русе правят двойно по-скъпи антигенни тестове

12 август 2021, 13:56 часа • 6213 прочитания

Административен произвол на РЗИ-Русе пълни джоба на частна лаборатория, която прави двойно по-скъпи от обичайното тестове. В това вярва д-р Емил Стоименов от АБВ, който разказа историята пред журналисти и определи случая като "рядка наглост". 

Става въпрос за пункт за антигенни тестове на "Дунав мост 1", за който съобщава Единният информационен портал на 22 юли.

"За 7 дни са преминали през пункта 1100 души, стана ясно, че един антигенен тест там струва 50 лв., въпреки, че в Русе струва между 25 и 30 лв., т.е. на Дунав мост е двойно по-скъпо", посочи д-р Стоименов. Той разказа, че е отправил питане към РЗИ-Русе на основание на каква процедура е избрана лабораторията на УМБАЛ "Медика Русе", тъй като това е частна лаборатория към частната болница "Медика Русе", та да бъде точно тя болницата, която ще прибира по 50 лева от всеки преминаващ. По думите му, от отговора станало ясно, че от РЗИ-Русе поискали от Агенция "Митници" предоставяне на помещение, подходящо за манипулационна. Това помещение е предоставено доброволно и безвъзмездно на 14 юли и в приемо-предавателния протокол е описано, че РЗИ трябва да плащат тока и водата, съобщи Стоименов. "В същия ден, продължи той - РЗИ Русе подписва договор с ДКЦ 2 - Русе, което е към УМБАЛ "Медика Русе", собственост на д-р Кирил Панайотов, с което РЗИ дава безвъзмездно помещението, без конкурс и без конкуренция на тази частна лаборатория, въз основа на какво не става ясно". 

За казуса е бил отправен депутатски въпрос към здравния министър, но отговор все още липсва. "Това е порочна практика, която тежи не само на правителството, опасявам се, че тежи в някаква степен и на президентството", коментира представителят на АБВ в парламента Владимир Маринов. Той подчерта, че според правилника на Народното събрание министърът е бил длъжен да отговори най-късно миналия петък, но все още отговор няма и припомни, че нежеланието да се отговаря на актуални въпроси е практика, заради която хората бяха по площадите. Маринов уточни, че е попитал как и с каква процедура е избрана въпросната лаборатория да извършва тестовете и какви налични документи има тя да функционира, съгласно изискванията на българското законодателство.

АБВ ще запознаят със случая премиера, за да е наясно какво правят негови министри и ще информират президента Радев, обяви лидерът на АБВ Румен Петков.

Той съобщи още, че АБВ възнамеряват да сезират окръжния прокурор на Русе за цялата технология по предоставянето от агенция Митници на РЗИ и от РЗИ на частната лаборатория: "Защо точно тази лаборатория, защо без процедура и защо държавата трябва да поеме тока и водата на този, който взима два пъти повече на граничния пункт, отколкото струва теста в Русе".

Ива Иванова
Ива Иванова Отговорен редактор
Новините днес