Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Конфликтът "Иран-Израел": Как се стигна дотук? (ВИДЕО)

19 април 2024, 21:00 часа • 5588 прочитания

Поредното напрежение в Близкия изток от днес ни даде повод да погледнем назад как възниква конфликтът между Израел и Иран.

Кога започва враждата между двете страни? 

За да проследим хронологията, ще се върнем назад до 1979 година, когато прозападният лидер на Иран, Мохамед Реза Шах, е свален от власт от Иранската революция и в държавата е установен теократичен режим. Аятоласите вземат властта, а дотогавашният съюзник на Иран - Израел, е обявен за враг номер едно. 

През 1982, след като Израел напада Ливан, е основана шиитската организация “Хизбула”, в която Иран активно се включва и финансира, което довежда до събитията от ноември 1983, когато кола, пълна с експлозиви, се взривява в щаба на израелски военни.

Нарастващото напрежение между двете страни не приключва дотук и през 1992-1994 година Израел и Аржентина обвиняват "Хизбула" и Иран, че стоят зад самоубийствените атентати срещу посолството на Израел в Буенос Айрес и срещу еврейски център в града през 1994 г. Въпреки десетките жертви, Техеран и ливанската групировка отричат да носят отговорност.

През 2010 година Тел Авив се опитва да попречи на иранските разработки за ядрени оръжия.

Тогава Stuxnet - злонамерен компютърен вирус, за който се смята, че е разработен от САЩ и Израел, е използван за атака срещу съоръжение за обогатяване на уран в иранския ядрен обект Натанз.

Това е първата публично известна кибератака срещу индустриални машини. Само две години по-късно иранският ядрен учен Мостафа Ахмади-Рошан е убит от бомба, поставена на колата му от мотоциклетист в Техеран. Официален ирански представител обвинява Израел за нападението.

Какъв обаче е действителният повод за атаките от последните седмици?

През нощта на 13 срещу 14 април Иран за пръв път нападна директно Израел, изстрелвайки близо 300 дрона и крилати ракети. Поводът за атаката бе въздушния удар по част от посолството на Техеран в Дамаск на 1 април, при който бяха убити висши ирански генерали. Израел сложи край на офанзивата, използвайки системата си за отбрана, известна като "Железен купол" - но не само нея, всъщност с помощта на САЩ, Великобритания и Франция иранските дронове и ракети масово бяха свалени извън територията на Израел и извън обсега на "Железен купол": Не само "Железен купол": Израел има страховити ПВО системи (ВИДЕО)

Следете развитието на напрежението в Близкия изток на Actualno.com.

Александра Йошева
Александра Йошева Отговорен редактор
Новините днес