Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Уникален десерт: Глазирани круши със сос „Сабайон“

11 септември 2024, 12:39 часа

Сезонът на крушите вече е тук, затова без да губим и минута време ви предлагаме уникален десерт!

Необходими продукти:

За бадемовата платка

Още: Само за ценители: Уникално лесни пълнени смокини с извара

100 гр краве масло

100 гр захар

100 гр бадеми

3 яйца

Още: Лесен сладкиш с круши, който се приготвя за 15 минути

2 с.л. брашно

За крушовото пюре

4 круши

1 с.л. захар

Още: Експерти: Могат ли диабетиците да ядат круши?

10 гр краве масло

За соса „Сабайон“

3 жълтъка

2 с.л. захар

1 с.л. бяло вино

Захар за поръсване

Начин на приготвяне:

С миксер се разбива мекото масло със захарта. Бадемите се смилат предварително и се сипват при маслото. Намаляйки скоростта, се прибавят постепенно яйцата и пресятото брашно. Сместа се поставя върху хартия за печене в намаслена тава и се пече 20-30 минути в загрята на 200 градуса фурна. Изважда се и се оставя да се охлади.

Крушовото пюре се приготвя, като 2 от крушите се обелват и се поставят в кипяща вода, в която са разтворени захарта и маслото. Тенджерата се сваля от котлона, похлупва се и се оставя да престои 10 минути. Пюрират се и се добавят останалите обелени и нарязани на ситно круши. Разбърква се и се оставя да се охлади.

Сосът се приготвя, като в суха купа се смесват жълтъците и захарта. Разбиват се 5-6 минути, докато се получи плътен крем, след което се сипва виното. Сосът се вари на много слаб огън при непрекъснато бъркане с телена бъркалка до сгъстяване и се оставя да се охлади.

С метален пръстен (или широка чаша) от платката се отрязва кръг. На дъното на купичка (може от крем карамел) се поставя блат, върху него се слага от крушовото пюре и отгоре се сипва сосът. Всичко се поръсва със захар и се запича в гореща фурна при горно нагряване, докато се карамелизира повърхността.

Елица Христова
Елица Христова Отговорен редактор
Новините днес