Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Традиционна Станимашка пита с късмети

28 декември 2018, 16:39 часа

В навечерието на посрещането на Новата 2019 г. Ви представяме традиционна Станимашка пита. Тя може да бъде изключително вкусна декорация на празничната новогодишна трапеза. Има възможност дори тази пита да замести баницата с късмети, а защо не и да бъде позиционирана редом до нея на масата.

Но да не губим повече време в приказки, ето и рецептата:

4 бр. яйца (1 бр. жълтък се оставя за намазване)
1 ч. ч. кисело мляко (или 1 ч. ч. прясно мляко)
1 кубче жива мая
1 с. л. сол
1 с. л. захар
Сирене
Брашно, колкото поеме (обикновено - около 1 кг.)
200 г. краве масло
Олио

Начин на приготвяне: Брашното се пресява в дълбок съд. Всичко се смесва последователно. Омесва се до получаване на тесто и се оставя да втаса на топло. Междувременно, се смесват разтопено масло (около 200 гр.) и малко олио.

След като е втасало, тестото се разделя на четири топчета. Всяко от тях се потапя в мазнината и се разпъва с ръце. След това, така оформените кръгове се нареждат един върху друг на предварително подготвена повърхност. Всички заедно се режат на четири части. Трите от тях се нарязват на по още четири триъгълничета. Четвъртата част се реже на три продълговати ивици, които се сплитат в плитка. Тя се навива в кръг и се поставя в средата на намазнена тава (или върху хартия за печене).

Нарязаните триъгълници се навиват под формата на кроасан, а като пълнеж се поръсва сирене. Всеки от навитите елементи се подрежда около плитката в средата на тавата, като ъгълчето в края им трябва да е обърнато надолу, за да не се разпука и разтвори по време на печенето. От тестото, което е останало при изрязването, се оформят малки топчици. Те се поставят, като пълнеж между навитите във вид на кроасани триъгълници.

Подредената пита се оставя да втасва на топло за около 1 час. След това се намазва с отделения жълтък, примесен с малко олио, и накрая се пече във фурна на 180 градуса - до готовност. Късметите се написват предварително на малки листчета, които се навиват на клечки и се поставят върху питата.

Теодора Димитрова
Теодора Димитрова Отговорен редактор
Новините днес