Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Това е най-бързата лютеница - става за отрицателно време

02 септември 2024, 16:35 часа

Лютеницата е един от най-обичаните продукти в българската кухня. Тя може да бъде сервирана като предястие, гарнитура или просто намазана върху пресен хляб. Но традиционната рецепта за лютеница обикновено изисква време и усилия. Ако искате да приготвите вкусна лютеница без да прекарвате часове в кухнята, тази бърза рецепта е точно за вас. Тази лютеница се приготвя лесно и за кратко време, без да се губи от автентичния вкус. Нека разгледаме как да направим най-бързата и вкусна домашна лютеница!

Необходими продукти

За да приготвите тази бърза лютеница, ще ви трябват следните съставки:

  • Чушки - 3 кг
  • Домати - 2 кг
  • Патладжани - 1 кг
  • Моркови - 700 г
  • Лук - 2-3 глави
  • Захар - 2/3 ч.ч.
  • Оцет - 1/2 ч.ч.
  • Червено вино - 1/3 ч.ч.
  • Сол - 3 с.л.
  • Олио - 1/4 ч.ч.
  • Чесън - 1 глава
  • Магданоз - 1-2 връзки
  • Черен пипер на вкус

Защо хитрите домакини добавят лъжичка сода в лютеницата?

Подготовка на зеленчуците

Започнете с подготовката на патладжаните, като ги обелите и нарежете на кубчета. Посолете ги и ги оставете да се отцедят, за да премахнете горчивината им. Докато патладжаните се отцеждат, нарежете чушките, доматите, морковите и лука на едри парчета. За да намалите излишната вода от доматите, леко ги посолете и ги оставете върху наклонена повърхност за няколко минути. Това ще помогне лютеницата да се сгъсти по-бързо и да има по-наситен вкус.

лютеница

Печене на лютеницата

След като всички зеленчуци са подготвени, сложете ги в голяма и дълбока тава. Добавете солта, захарта, оцета, червеното вино и олиото. Разбъркайте добре, за да се разпределят равномерно подправките и течностите. Покрийте тавата с алуминиево фолио, но не я затваряйте плътно – целта е да позволите на парата да излиза, докато зеленчуците се пекат на максимална температура във фурната. Оставете ги да се пекат, докато водата се изпари и зеленчуците останат само на мазнина. Това ще придаде на лютеницата богат и концентриран вкус.

Финални стъпки и пасиране

След като зеленчуците са омекнали и течността се е изпарила, махнете фолиото и добавете нарязания на филийки чесън. Върнете тавата във фурната и печете още около 10 минути, за да се овкусят добре продуктите и чесънът да освободи аромата си. Когато лютеницата е готова, поръсете с нарязания магданоз за свежест и я пасирайте до желаната консистенция – гладка или с малко по-груба текстура, според вашите предпочитания.

Без чушкопек - как можем да изпечем любимите ни чушки

Съхранение 

Готовата лютеница разпределете в чисти бурканчета, затворете ги плътно и варете 15-20 минути, за да се запечатат добре и да се съхранят дълго време. След това можете да съхранявате бурканчетата на хладно и тъмно място.

Тази бърза домашна лютеница е идеална за моментите, когато искате нещо вкусно и здравословно, но нямате много време за приготвяне. Съчетавайки свежестта на зеленчуците с богатството на подправките и леката киселинност на оцета и виното, тази лютеница ще стане любимка на всеки, който я опита. Опитайте я и вие – ще се убедите колко вкусна може да бъде домашната лютеница, приготвена за отрицателно време!

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес