Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тайните на тестото: Какво да направите, за да не залепва за точилката и ръцете?

12 февруари 2023, 17:15 часа

Не е лесно да се работи с тесто и всяка домакиня знае за това. Трябва да се омеси добре и брашното да се разпредели така, че тестото да не остава върху точилката или да не лепне по ръцете. Но понякога е трудно да се изчисли необходимата мярка, така че някои отказват да работят с теста. Ако използвате няколко лайфхака, тогава няма да имате проблеми при месенето.

Спазвайте стриктно рецептата

Важно е, когато работите с тестото, да спазвате стриктно пропорциите, посочени в рецептата. Често започва да залепва по ръцете и точилката, ако съотношението на продуктите е неправилно спазено. Също така това се получава от грешен технологичен процес.

Спазвайте пропорциите на брашното и маслото, посочени в рецептата. Използването на качествени продукти и правилното месене гарантира добър резултат.

Най-бухналото тесто за мекици, което не задържа никаква мазнина

Охладете тестото в хладилника

Тестото ще бъде послушно, ако се поръси с брашно, увие се в стреч фолио и се охлади за 15-20 минути. След това можете да вземете охладеното тесто и да продължите да го месите.

Сами виждате, че няма да залепне за повърхността. Това е много удобно, защото докато тестото е в хладилника, можете да започнете да приготвяте плънката, ако правите пайове или кифли.

Използване на брашно

Когато работите с бутер, мая или маслено тесто, този лайфхак ще работи много добре. За да избегнете залепване по точилката или ръцете ви, поръсете обилно работната си повърхност с брашно и поръсете с него и точилката. Това, че сте добавили малко повече брашно от очакваното, няма да се отрази по никакъв начин на вкуса. Но в същото време тестото ще бъде гъвкаво при работа.

Тестото за пици, което издържа 10 дни в хладилника

Използване на масло

Върху точилката може да се намаже тънък слой масло. Може да го използвате и върху плота и да си намажете леко ръцете с него, ако ще оформяте. Препоръчително е да използвате рафинирано растително масло. Не е нужно да се притеснявате, защото това няма да повлияе по никакъв начин на вкуса на приготвеното ястие.

Използвайте вода

От време на време трябва да мокрите ръцете си с вода. Този лайфхак е идеален за работа с извара или картофени полуфабрикати. Например за приготвяне на чийзкейкове, кифли и др.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес