Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Рецепти за майонеза с ниско съдържание на мазнини

19 януари 2022, 11:35 часа

Майонезата е величествен сос, ползва се в редица рецепти и по целия свят. За приготвянето й трябва да се подходи с внимание, защото може да провокира здравословни проблеми. Това се дължи на съдържанието на мазнини и по-специално, поради съдържанието на яйца.

Не е нужно да сте вегетарианец, за да приготвите обезмаслена "майонеза", но ако искате да предпазите тялото си от сърдечносъдови заболявания, холестерол, мазна кожа и затлъстяване, вижте в някои лесни рецепти за майонеза без мазнини.

Рецепта майонеза без яйца

Едно от предимствата на тази майонеза е, че може да я загреете и няма да има отрицателни ефекти на стомаха. Предвид, че тази майонеза не съдържа яйца, може да я добавите към бульона и дори да го сварите. За да направите това, ще ви трябват следните продукти:

1 ч. мляко, сол и зехтин;

Изсипете млякото и солта в блендера и започнете да ги смесвате. Добавяйте постепенно зехтина, докато получите гъста смес. Изсипете майонезата в буркан или херметически затворен съд, за предпочитане стъклен и прибавете в хладилник. Може да го държите няколко дни и няма да се развали. Можете да вземете със себе си по време на плаж или на пикник, например. Ако искате да го направите с ниско съдържание на калории, използвайте обезмаслено мляко или соево, като алтернативна опция.

Рецепта за майонеза за вегетарианци

Този "веган", може да използвате за сандвичи, пайове, гарнитури и т.н. Приготвя се много лесно и не съдържа животински съставки. Ето какво ви трябва: 1 морков, 1 картоф, 3 супени лъжици олио, лимонов сок, 1 супена лъжица горчица. Обелете картофите, измийте, нарежете и сварете. Измийте и обелете, нарежете морковите. Изстискайте сока на лимона. Омешайте всички съставки (заедно с олиото и горчицата), докато получите гладка смес. Поставете я в херметически затворен съд и охладете. Като алтернатива има и вегетарианска майонеза от цвекло. Вместо картофи, използвайте този зеленчук, суров. Много добре се съчетава с ориз.

Рецепта за майонеза от моркови

Тази майонеза е вкусна и ще добави различен вкус към вашите ястия. Подобно на други рецепти, не изисква никаква специална подготовка или съставки. Необходими са ви само: 750 грама моркови, царевично или слънчогледово олио, 1/4 чаша зехтин, 1 скилидка чесън, 1 щипка сол, лимонов сок. Обелете и нарежете морковите на тънки филийки. Сварете ги, за да омекнат, но не ги преварявайте. Оставете ги да изстинат леко и разбъркайте с останалите съставки. Ще получите хомогенна смес с оранжев нанс. Ако искате по-богат вкус, добавете още олио. Може да го съхранявате в хладилник за една седмица, но не го замразявайте, тъй като ще загуби вкуса и формата си.

Рецепта за лека майонеза

Тази майонеза е направена от натурално кисело мляко и е много по-лека и по-здравословна от другата, която купувате в супермаркета. За приготвянето й са необходими: буркан кисело мляко, малко лимонов сок, сол, лъжичка олио. Поставете всички съставки в блендер и разбийте до кремообразна и гладка смес. Изсипете масата в съд и поставете в хладилник. Това е всичко. Може да сложите и ситно нарязан магданоз и чушки за по-силен вкус, както и малко стръкове целина за свеж вкус. Всичко това е с ниско съдържание на калории. Идеалната рецепта за всички на диета.

Майонеза с лешник и круша

Тази майонеза е по-мека и вкусна. Може да се превърне в основна в ненадминати специалитети. Лесно може да я съчетаете с пресни аспержи, яхнии, сандвичи или салати. Някои хора обичат да намазват такава майонеза, върху филийка хляб. Необходими продукти: 1 скилидка чесън, 100 мл слънчогледово олио, 1 яйце, 1 голяма круша, 20 лешника, сол, черен пипер, индийско орехче.

Обелете крушата и лешниците. Поставете ги в блендер заедно с останалите съставки и пасирайте. Щом получите консистенцията на "обикновена" майонеза, овкусена с черен пипер и сол на вкус, финализирайте с аромат от индийско орехче.

Екатерина Георгиева
Екатерина Георгиева Отговорен редактор
Новините днес