Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Разкрита е кулинарната ТАЙНА при готвенето на джолан

22 февруари 2022, 14:02 часа

Приготвянето на телешки или свински джолан е обвързано с майсторлък, ако искаме накрая ястието да впечатли с вкуса си. Много е важно как правилно да подходим към суровото месо, за да може да се получи крехко, сочно отвътре и с хрупкава коричка отвън.

Сигурни сме, че малцина от домакините се заемат с направата на свински джолан, именно заради тези специфики, за които говорим. Днес обаче ще ви издадем една тайна, която ще ви накара да се чувствате доста по-уверени в кулинарните си възможности и да експериментирате на воля.

Каква е тайната при готвенето на джолан?

Ако месото само се отделя от кокала, това значи, че сме свършили наполовина своята задача. Не е чак толкова трудно постижимо, особено, ако готвите джолана на фурна. Нужно е да се пече по-продължително време и на по-ниски градуси.

За да сме ви обаче максимално полезни, ще ви споделим една чудесна рецепта за приготвяне на свински джолан. Всяка стъпка трябва да бъде стриктно спазвана, за да може накрая резултатът да е фантастичен.

Ето я и нея:

Продукти, от които се нуждаете:

• Свински или телешки джолан;

• Картофи;

• Моркови;

• Сол;

• Черен пипер;

• Мащерка;

• Бахар;

• Чаша бяло вино;

• 1 с.л. пчелен мед;

• 1 с.л. горчица.

Начин на приготвяне:

Пчелният мед е онази тайна съставка, която изключително много подсилва вкуса. Ако пропуснем да я добавим, ястието със сигурност няма да е такова, каквото очакваме.

Най-напред осоляваме добре месото и след това го поръсваме с черен пипер на вкус. Медът се смесва с горчицата и бялото вино и всички съставки се разбъркват, докато не се получи еднородна смес.

Осоленият джолан се потапя в сместа, а отгоре се поръсва с няколко стръка мащерка и няколко зърна бахар.

Как да приготвим бански чомлек

След това джоланът, заедно с маринатата, се поставят в торба с цип, изкарва се въздухът и торбичката се затваря плътно. Около 6 часа е нужно на месото, за да се маринова така, както трябва.

Когато изтече това време, месото се прехвърля в глинен съд, за предпочитане гювеч, изсипва се и останалата марината в съда и няколко скилидки чесън. Ако използвате съд с капак, задължително го поставете.

Фурната се загрява на 150 – 160 градуса. Пече се за около час и половина. Най-лесно можете да разберете дали месото е готово, щом започне да се отделя от кокала. Когато печете месото, непременно го обърнете веднъж, за да може сочната му половина да е отгоре.

В него момент може да добавите картофите и морковите, почистени и нарязани на по-едри парчета. Продължавате да готвите за още 30 минути. На няколко пъти отваряйте фурната и заливайте месото и зеленчуците със сока, който е на дъното на съда. Така ще ги направите още по-вкусни, сочни и ароматни.

Запомнете, че тайната е самата марината. Всичко останало е много лесно и просто. Медът е онази съставка, която в никакъв случай не бива да пропускате да добавяте. Именно тя ще допринесе за това месото да е толкова сочно, ароматно и апетитно.

Опитайте и няма да съжалявате!

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес