Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Предварителната подготовка е ТАЙНАТА на пандишпановия блат, който НИКОГА не спада

08 март 2022, 12:50 часа

Пандишпановият блат често присъства при направата на редица десерти, сладкиши и торти. Той е основата, върху която градим сладкарското творение. Направата му обаче затруднява изключително много домакините и те предпочитат да си закупят готов сладкиш от магазина, вместо това да изпитат разочарование накрая.

Има една специфика, от която зависи дали накрая пандишпановият блат ще спадне и ще загуби въздушния си ефект. Става въпрос за предварителната подготовка, а именно за една съставка, която да не забравяме да добавим – лимонадата.

Тази напитка ще способства образуването на газови мехурчета и блатът ще се надуе двойно. Без значение дали сте прохождащи в кулинарията, направата на блата със сигурност ще ви се получи като по учебник, ако добавите малко количество лимонада в сместа.

Ето и съставките за перфектния пандишпанов блат:

• яйца – 4 бр.;

• захар – 1,5 чаша;

• ванилова захар – 10 г;

• лимонада – 1 чаша;

• слънчогледово масло – 1 чаша;

• пшенично брашно – 3 чаши;

• бакпулвер – 10 г.

Начин на приготвяне:

Брашното задължително се пресява предварително, ако искаме накрая да се получи пухкав и въздушен блат. В купа се смесват яйцата и двата вида захар – обикновената и ваниловата. Долива се олиото, а след него и лимонадата. Брашното се добавя към сместа на две порции, като през цялото време не преставате да бъркате.

Вкусна торта с готови блатове

Пригответе си тава за печене, която предварително сте покрили с хартия. Загрейте фурната на 180 градуса. Печенето на блата отнема приблизително около 40 минути. След като блатът се изпече, оставете го в изключена фурна за още 20 минути и едва след това извадете тавата.

Самият блат може да разрежете на няколко части, в зависимост от това на колко етажа искате да е вашата торта. Пригответе си и вкусен крем, с които да превърнете тестеното изделие в перфектния сладкиш.

И помнете – лимонада! Тя е онази тайна съставка, превръщаща всеки блат в по-мек и въздушен от памук!

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес