Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-вкусният и лесен черешов сладкиш

30 май 2023, 10:00 часа

Черешите са богати на антиоксиданти и противовъзпалителни съединения. Високата концентрация на растителни съединения може да е отговорна за многото ползи за здравето на този плод.

Въпреки че количеството и видът могат да варират в зависимост от сорта, всички череши са полезни и спомагат за много неща. Високото съдържание на антиоксиданти в черешите може да помогне в борбата с оксидативния стрес, състояние, което е свързано с множество хронични заболявания и преждевременно стареене.

Яжте по 300 гр череши на ден и вижте какво ще се случи с тялото ви

Черешите са с особено високо съдържание на полифеноли, голяма група растителни химикали, които помагат в борбата с клетъчните увреждания, намаляват възпалението и насърчават цялостното здраве.

Всъщност диетите, богати на полифеноли, могат да предпазят от много хронични състояния, включително сърдечни заболявания, диабет, умствени упадъци и някои видове рак.

Тези костилкови плодове също съдържат каротеноидни пигменти като бета-каротин и витамин С, като и двата имат противовъзпалителни и антиоксидантни свойства.

Може да подобри възстановяването при упражнения

Установено е, че тръпчивите черешови сокове концентрат, ускоряват възстановяването на мускулите, намаляват мускулната болка, причинена от упражнения, и предотвратяват загубата на сила при елитни спортисти, като колоездачи и маратонци (6 Доверен източник).

Проучване при 27 бегачи за издръжливост показа, че тези, които консумират 480 мг череши на прах дневно в продължение на 10 дни преди полумаратон, са имали средно 13% по-бързи времена на състезание и са имали по-малко мускулни болки в сравнение с плацебо групата.

Въпреки че повечето проучвания, изследващи връзките между черешите и упражненията, включват тренирани спортисти, тръпчивият черешов сок може да бъде от полза и за неспортуващи.

Сладките и вкусни череши се познават по това

Рецепта за невероятно вкусен сладкиш с череши

Необходими продукти

  • 3 бр. яйца
  • 250 гр. Краве масло
  • 1 ч.ч. захар
  • 2 ч.ч. брашно
  • 2 бр. ванилия
  • 1/3 к.л сол
  • 2 ч.л. бакпулвер
  • 1 ½ ч.ч. череши, почистени от костилките
  • 2 с.л. пудра захар

Начин на приготвяне

1. Много е важно всички продукти да бъдат на стайна температура. Черешите се почистват от костилките.

2. В голяма купа разбиваме маслото със захарта, ванилията и солта с помощта на мискер до получаване на хомогенна и пухкава смес. След това започваме да добавяме яйцата едно по едно. В отделен съд пресяваме брашното заедно с бакпулера. Започваме да добавяме брашното към пухкавата смес на части като паралелно с това разбиваме до получаване на хомогенна смес.

3. Поставяме лист хартия за печене върху тава и изсипваме сместа, като я разпределяме равномерно. Отгоре нареждаме почистените предварително череши.

4. Печем сладкиша в предварително загрята фурна на 180 градуса за приблизително 30 минути или докато не получи златист загар. Когато сладкишът е готов го оставяме настрана да изстине. Напълния изстиналия сладкиш поръсваме щедро с пудра захар.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес