Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-пухкавите и бързи кифлички като от тези в детството - ето я рецептата

26 септември 2023, 12:09 часа

Кифличките с мляко и мая са пухкави, крехки,ароматни и много вкусни. Приготвят се със или без плънка. Може да ги направите с налични съставки, с които със сигурност разполагате у дома. Ще за ви необходими само 5 минути за приготвяне на тестото. Разбира се, ще трябва след това да го оставите да втаса. За приготвянето на 12 порции са ви необходими следните съставки:

  • яйца - 2 бр. + 1 жълтък за намазване
  • захар  - 3 чаени лъжици
  • пшенично брашно - 500 гр
  • мляко - 200 мл
  • растително масло - 100 мл 
  • сол - 1 щипка
  • суха мая 1 лъжица
  • пудра захар 1 ч. л. + ванилова захар 3 супени лъжици - за поръсване

Начин на приготвяне на меките и пухкави кифлички

Замесете тестото

Разбийте едно яйце в купа, добавете захарта, разбийте с бъркалка. Изсипете топло мляко, растително масло, разбийте леко. Добавете ваниловата захар, щипка сол и маята. Разбъркайте и оставете на топло място за 10 минути, докато маята шупне и смества стане ефирна. Постепенно се добавя пресятото брашно и се замесва средно плътно тесто. Поставете купата с тестото на топло място за 1 час.

Най-пухкавите кифлички със сирене - вкус като от едно време

Оформете

Втасалото тесто се омесва добре, разделя се на топки с диаметър 5-6 см. Всяка една се разточва на тънка кора с точилка. Намажете с растително масло, леко поръсете със захар, направете малък разрез от центъра към ръба. Разточете тестото на кръг в конус. Оформете всяка кифличка. Преди това поставете в центъра на разточеното парче тесто желаната плънка, ако има такава, разбира се. Може да използвате локум с орехи, мармалад, течен шоколад, плодово сладко.

Печете във фурната

Поставете заготовките върху лист за печене, покрит с хартия за печене. Оставете да престои 15-20 минути на топло място. Разбийте един жълтък и с помощта на специална четка намажете горната част на всяка кифличка. Поставете в предварително загрята фурна на 180°C за 30 минути. Печете до готовност. По желание след изваждане от фурната може да поръсите с пудра захар.

Историята на това вкусно тестено изделие датира от 16 век. В Русия по това време приготвяли кифли и сладки хлябове. Първончално тези хлебни изделия са се приготвяли у дома и не са се предлагали за продажба. Едва в края на 17 век печени изделия започват да се появяват в магазините за хранителни стоки и веднага спечелят популярност. Два века по-късно се появяват първите пекарни, където се пекат най-различни печива. Първоначално това вкусно лакомство се доставяло в домовете на местното благородство. Приготвянето му придобива световна популярност, след като чуждестранни търговци са донесли рецепти от руската кухня във Франция и Италия.

Още: Лесни кифлички с мармалад – по стара нашенска рецепта

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес