Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мусака с тиквички

08 май 2021, 14:00 часа

Мусаката от тиквички и истински кулинарен шедьовър. Едва ли има човек, който не я е опитвал. Тя може да бъде както вегетарианска, така и мусака от тиквички с месо .Двата варианта на приготвяне безспорно си имат своите плюсове.Едно нещо обаче важи с пълна сила и за двете рецепти - а това нещо е, че и двете са невероятно вкусни.

Днес ще ви представим вариантът на мусака с тиквички с месо.

СЪСТАВКИ:

- 2 средни по големина тиквички

- 500 г свинско месо /или телешко, може и двата вида, по избор/ или кайма

- 1 глава лук

- 2 скилидки чесън

- 1 кутия домати

- 3 чаени лъжички доматено пюре

- 1 чаена лъжичка сладък пипер

- 1 чаена лъжичка риган

- Щипка канела

- Черен пипер

- сол

СОС БЕХАМЕЛ:

1 и 1/4 чаша мляко

2 супени лъжици брашно

2 супени лъжици масло

1 яйце

1 супена лъжица сирене

Щипка индийско орехче

Сол

- черен пипер

- 150 грама кашкавал

ПОДГОТОВКА:

Нарежете тиквичките на тънки филийки, поръсете със сол и оставете настрани. Нарежете лука на кубчета и го задушете в масло. Добавете и чесъна. След това добавете месото в тигана и пържете няколко минути, докато месото стане добре златисто. Изсипете консервираните домати, добавете доматеното пюре и задушете цялото за около 20 минути, докато сосът се сгъсти и цялата вода се изпари. Накрая добавете сладък червен пипер, риган, подправете със сол, черен пипер и канела.

Междувременно пригответе соса бешамел. Разтопете маслото в тенджера. Изсипете брашното и разбъркайте. След това постепенно изсипете млякото, като бъркате непрекъснато, докато масата се сгъсти. Свалете соса от огъня и добавете кашкавала. Оставете соса да се охлади. Накрая прибавете яйцето и подправките и разбъркайте.

Поставете слой резени тиквички в голям съд, устойчив на силна фурна. Разпределете половината месо върху тиквичките. След това сложете още един слой тиквички и го намажете с останалото месо. Поставете най-отгоре и третия слой тиквички. Залейте го с приготвения сос бешамел и поръсете с настъргания кашкавал. Печете около 40 минути при 180 градуса. Когато гювечът започне да се тортира, покрийте го с фолио.

Нарежете гювеча като торта. За да се реже добре, трябва да се охлади известно време.

Още ли не сте хукнали към кухнята?

 

Анита Найденова
Анита Найденова Отговорен редактор
Новините днес