Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лозови сарми с кайма и гъби

08 ноември 2013, 14:44 часа

Необходими продукти:

700 грама свинска кайма

4- 5 пресни гъби

20- 25 пресни лозови листа

100 грама ориз

1 глава зрял лук

50 грама жито

200 мл доматен сок

1/2 ч.л. сол

1/2 ч.л. червен пипер

щипка индийско орехче

1 морков

1 картоф

щипка домашна чубрица

50 мл олио

Начин на приготвяне:

Оризът и житото се накисват в купичка с вода. Лукът, морковът и картофът се белят, измиват и стържат на дребно. Каймата се слага в дълбока купа. Омесва се заедно с настърганите зеленчуци.

Добавят се ориз и жито, след като сте ги отцедили от водата. Гъбите се мият на течаща вода. След това се режат и слагат при останалите продукти в купата. Поръсва се 1/2ч.л. сол, 1/2ч.л. червен пипер, щипка индийско орехче и стрита домашна чубрица.

Допълнително мляното месо се обърква и оставя за 10 минути да се овкуси. През това време се попарват лозовите листа, за 2- 3 минути, след което се подреждат 1 върху друго. На дъното на пръстен гювеч се разпределя доматеният сок. От месната плънка се слага по 1с.л. върху лозово листо, след което внимателно се завива сармичка. Готовите сарми се подреждат в гювеча. Налива се вода 2- 3 пръста над нивото на сармите. Полива се 50мл олио.

Яденето се похлупва и се слага във фурната. Пече се на умерен огън 60-70 минути. В порция се сервират по 4-5 сърмички. Поливат се със сосът, който се образува при печенето.

Виктория Пенева
Виктория Пенева Отговорен редактор
Новините днес