Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лесни кифлички с мармалад – по стара нашенска рецепта

31 януари 2023, 18:00 часа

Тестените изделия са сред най-предпочитаните за закуска у нас, като страната ни има стари традиции в приготвянето и изпичането на банички, козунаци, кифлички и други вкусотии от плънка, загърната в тесто, или поръсена върху заточени блатове. Кифлите с мармалад са вкусни, засищащи и ароматни, а домашно приготвените, когато са топли и не сте жалили материал, са по-предпочитани и от популярните кроасани, продавани в търговската мрежа. За да се насладите на това домашно сладко изкушение, ви е нужна подходящата рецепта – икономична, но вкусна, бърза, за да са готови точно на време за закуската, поради което ви предлагаме следния вариант на лесни кифлички с мармалад.

Необходими съставки за приготвяне на лесни кифлички с мармалад

  • килограм брашно, като традиционно се използва бялото, макар да стават все по-популярни различни други варианти на брашното, считани и за по-полезни за здравето и талията,
  • чаша прясно мляко, около 250 гр.
  • 5 кокоши яйца,
  • чаша захар,
  • 120 гр. масло,
  • бурканче мармалад от 300 гр.
  • 20 гр. мая,
  • кафена лъжичка сол.

Козуначените кифлички, които се превърнаха в ХИТ миналия Великден

Начин на приготвяне на вкусните лесни кифлички с мармалад

Прибавете към маята, солчицата, щипка захар, лъжичка брашно и съвсем малко от прясното мляко и разбъркайте добре, докато получите консистенция, подобна на гъста боза или кашичка. Може да добавяте още мляко, ако е прекалено гъсто и не сте постигнали нужната консистенция, поради което в началото сложете съвсем малко, за да не прекалите. По-лесно се добавя мляко, отколкото се отправя, ако е станало прекалено рядко. Оставете да шупне и увеличи двойно обема си маята.

Отделно, докато чакате маята, разбъркайте много добре млякото, яйцата, захарта и маслото. Готовата вече мая също се добавя, а след това постепенно и брашното. И тук количествата, които използват домакините с опит, са често „на око“ – ако брашното дойде в повече, намалете количеството, ако е по-малко – добавете още брашно. Прибавяйте бавно, за да следите и контролирате консистенцията. Идеята е да получите тесто, което е меко, лесно за работа и не залепва по ръцете ви. Тестото следва да почине, втаса, завито с месал и намаслено, след което да се раздели на топки, от които се приготвят самите кифлички.

Козуначените кифлички от тефтера на прабаба

Идва ред на най-трудното за много домакини – разточването на тестените топки до кори с дебелина 8 мм., а после и най-сладкия момент – загръщането на мармалада в кифличките. Размерът избирате вие, може да режете корите на малки части и да приготвите малки кифлички, но може и да ги оставите по-големи и да получите кифли с размери по-големи от тези на кроасаните.

Как да изпечете тези лесни кифлички с мармалад?

Печенето е лесно – във фурната на 200 градуса, като единственото важно условие е да оставяте разстояние в тавата между кифличките, за да не слепнат една за друга, както и да намазните дъното на тавата, за да не залепнат за него. Може и да намажете кифличките с жълтък отгоре за разкош и хрупкава коричка, както и да ги поръсите с ядки, а може да добавите и хрупкавите изкушения към мармалада в плънката – вие решавате с тази вкусна рецепта за вкусни кифлички с мармалад.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес