Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Каква е тайната на готвене на телешкото месо, за да се топи в устата?

15 февруари 2023, 16:22 часа

Говеждото е месо, подценявано от много домакини: поради факта, че често се оказва жилаво и сухо, мнозина избягват да се занимават с него, предпочитайки да купуват алтернативни варианти. Междувременно, знаейки някои тайни и трикове, разбирайки механизмите на работа и общите правила, вие ще можете да готвите, печено говеждо и пържоли, филе миньон, барбекю и варено.

Говеждото е много ценен вид месо. В него се крият значителни дози протеин, безброй микроелементи и витамини, необходими на човека. Освен това в този вид месо почти няма мазнини, препоръчва се в периоди на възстановяване от наранявания, операции, изгаряния , инфекции, то възстановява хемоглобина, а сварено укрепва сърдечно-съдовата система. Като цяло е очевидно, че телешкото трябва да се уважава, цени, обича и ... да може да се готви!

Как да изберем правилното говеждо месо?

Най-важната и проста тайна за крехко говеждо е правилният избор на месо. Стара млечна крава никога няма да се превърне в сочна пържола, а възрастен бик никога няма да се превърне в крехко барбекю. И така, първото правило за успешно говеждо месо е младото месо.

При натискане на филето трябва да усетите еластичност, месото пружинира и лесно възстановява формата си, не залепва за ръцете. Костите са бели, месото е червено, разрезът е лъскав. Когато е изложено на въздух, говеждото побелява доста бързо - не се колебайте да поискате парче, отрязано за вас, за да сте сигурни, че месото е прясно. И да, подушването е възможно и необходимо: „правилното“ говеждо почти няма миризма, нека просто кажем лек млечен аромат.

Как да си приготвите най-вкусното телешко месо в буркани?

6 тайни за крехко телешко месо

1. Противно на общоприетото схващане, най-прясното говеждо не гарантира отличен резултат, по-скоро, напротив. Препоръчително е да оставите месото да "узрее" - да престои в хладилника поне 10-20 часа, за да премине процесът на ферментация, след което можете да продължите с по-нататъшни манипулации и готвене.

2. Размразяването на говеждо месо е изключително постепенно и бавно: от фризера парче месо трябва да се прехвърли в хладилника за няколко часа, след това на хладно място в кухнята и едва след това изберете зона със стайна температура.

3. Ако планирате да печете говеждо месо, трябва да се погрижите не само за добър тиган - той трябва да е перфектен. Задължително - с дебело дъно, нагряването върху повърхността на което се разпределя равномерно. Важно е да загреете тигана възможно най-добре, преди да започнете да пържите.

Тънкостите при готвене на телешко месо, които всяка домакиня трябва да знае

4. За да остане сочно говеждото по време на печенето, то трябва първо да бъде „запечатано“ - изпържено от всички страни на доста силен огън и без допълнително масло. Това ще създаде коричка, която ще предпази соковете от изтичане на парчето филе.

5. Вкусното телешко представлява нарязани на малки парченца, предварително запържени и задушени с малко вода на ниска температура за около 1,5 часа.

6. Вареното телешко обикновено е крехко, но изобщо не е сочно. За да избегнете сухота, е необходимо да поставите месото във вряща вода, като го сварите на цяло голямо парче, без да го разделяте на „разрязани части“. И не забравяйте да сложите зеленчуци и подправки в тигана - за да е ароматно!

Тайните на приготвянето на сочно месо

Готвенето на телешко месо, така че да е меко, сочно и вкусно, не е толкова трудно, основното е да разберете основните принципи на работа с това месо, да не се страхувате от експерименти и просто да опитате. Всичко ще ти се получи!

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес