Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как се приготвя крем карамел по стара традиция?

08 май 2024, 13:22 часа

Класически крем карамел

Съставки: ванилия, яйца - 4 бр., захар - 4 с. л., сметана - 200 мл, прясно мляко - 400 мл.

Как се готви?

1. Кипвате млякото със сметаната, ванилията и 1 с. л. захар. Охлаждате. Разтопявате останалата захар в тиган. Полученият по този начин карамел изсипвате във формички за печене.

2. Разбивате яйцата и ги добавяте към млякото, сметаната, ванилията и захарта. Разбивате отново до еднородна смес.

3. Наливате млечната смес при карамела във формичките за печене. Формичките слагате във фурната за 2 часа на 120 градуса.

4. Изваждате ги от фурната и леко охлаждате.

5. Пресипвате крем-карамела от формичките в купички или десертни чаши. Сервирате!

Уникален крем карамел в микровълнова – страшно изкушение

Сметанов крем-карамел “Три метли”

Съставки: царевично нишесте - 3 с. л., мляко - 600 мл, кафява захар - 200 г, бърбън - 2 супени лъжици, краве масло - 115 г, сметана - 360 мл, ванилия – 1 1/2 ч. л, сол – 1 каф. л., бахар -1 каф. л., пудра захар - 1 с. л.

Как се готви?

1. В малка купа смесвате 3 с. л. царевично нишесте и 120 мл мляко.

2. Смесвате захарта и бърбъна в тенджера и загрявате, докато захарта се разтопи и шупне.

3. Добавяте кравето масло и продължавате да загрявате с разбъркване, докато се стопи. Оставяте сместа да заври и варите с разбъркване 5 минути; маслото трябва да потъмнее.

4. В така получения карамел постепенно наливате 240 мл сметана. Добавяте останалото мляко, солта, бахара, 1 ч. л. ванилия и отново разбърквате.

5. Дръпвате тенджерата от котлона, добавяте сместа от царевично нишесте с мляко. Връщате тенджерата на среден котлон и оставяте да заври, като бъркате непрекъснато; сместа трябва леко да се сгъсти.

6. Варите още 1 минута и дръпвате от котлона.

7. Разпределяте крем-карамела в осем чаши, като оставите място за разбитата сметана. Покривате всяка порция с восъчна хартия и оставяте в хладилника за поне 4 часа.

8. В голяма купа с ръчен миксер на висока скорост разбивате 120 мл сметана със захарта и ванилията.

9. Сипвате разбитата сметана върху всяка чаша с крем-карамел, като оставите малко количество да се стече по стените на чашата, имитирайки бирена пяна!

Съвет: може да използвате ванилия вместо бърбън.

Лесен крем-карамел

Съставки: 2 с. л. прясно мляко, 2 яйца, 1 с. л. захар, 3 ч. л. захар за карамела.

Как се готви?

Загрявате млякото в малка тенджера. Добавяте захарта и оставяте да заври. Варите с разбъркване 12 минути (млякото трябва леко да се сгъсти). Сваляте от огъня и оставете да се охлади.

Поставяте захарта за карамела в метална форма. Разтопявате я на слаб огън (може да добавите 1 ч. ч. вода, за да не загори). Когато захарта започне да се карамелизира, изключвате котлона. Внимателно наклонявате формата на всички страни така, че карамелът да остане по стените й (или с шпатула го разпределяте по стените и дъното).

В тенджера наливате вода и я кипвате. Разбивате яйцата с миксер, добавяте ги към млякото и разбивате сместа. Сипвате така получената млечно-яйчена смес в металната форма с карамела. Стягате формата плътно с фолио.

Слагате металната форма в тенджера с вряща вода (водата трябва да достига 1/3 от височината на формата). Покривате тенджерата с водата и оставяте да ври 20 минути на умерен котлон.

Отстранявате фолиото от формата и проверявате крем-карамела за готовност с нож (трябва да излезе чист). Когато крем-карамелът е готов, изваждате металната форма от водата и изчаквате леко да се охлади. За да извадите крем-карамела от формата, трябва да го покриете с чиния, след което внимателно, но бързо да го обърнете.

Крем-карамелът може да се сервира топъл или студен.

Приятен апетит!

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес