Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как се прави извара от суроватка

25 август 2024, 19:00 часа

Изварата от суроватка е един от онези традиционни продукти, които могат да превърнат всяко ястие в нещо специално. Процесът на приготвяне на тази извара е не само лесен, но и изключително полезен за здравето. Тази извара е особено ценена заради липсата на казеин – белтък, който може да предизвика алергични реакции при някои хора. В тази статия ще ви разкажем как лесно можете да направите извара от суроватка у дома и защо този продукт заслужава място във вашата кухня.

Какво представлява суроватъчната извара?

Суроватъчната извара се получава от суроватка – течността, която остава след като млякото е било преработено в сирене или кашкавал. Суроватката съдържа ценни белтъчини като лактоалбумини и лактоглобулини, които са много по-лесно усвоими от организма в сравнение с казеина, който се съдържа в класическата извара. Казеинът, макар и важен за някои хора, може да бъде труден за храносмилане и дори да предизвика нежелани реакции при определени индивиди. Това прави суроватъчната извара по-мек и лесен за консумация продукт, подходящ за широк кръг от хора.

Как се прави уникална домашна извара - ще забравите за купената

Как да приготвим извара от суроватка?

Процесът на приготвяне на извара от суроватка е изключително лесен и не изисква специални умения или оборудване. Ето как можете да го направите сами у дома:

  • Загряване на суроватката: Първата стъпка е да загреете суроватката до около 90 градуса по Целзий. Важно е да следите температурата и да не оставяте суроватката да кипне, защото това може да влоши качеството на изварата.
  • Коагулиране на белтъчините: Докато суроватката се загрява, белтъчините в нея започват да се коагулират, образувайки мека маса. Това е моментът, в който започва процесът на формиране на изварата.

извара

  • Прецеждане и пресоване: След като белтъчините са се коагулирали напълно, прецедете масата през чиста марля или фино сито. Това ще отдели изварата от останалата течност. След прецеждането може да я пресовате леко, за да отстраните излишната влага и да получите по-плътна извара.
  • Охлаждане и съхранение: Оставете изварата да се охлади напълно, преди да я съхранявате в хладилник. Можете да я използвате в различни рецепти или да я консумирате директно.

Ето така се прави перфектната домашна извара

Защо да изберете суроватъчната извара?

Суроватъчната извара е не само лесна за приготвяне, но и изключително полезна за здравето. Благодарение на липсата на казеин, тя е по-лека и подходяща за хора с чувствителност към този белтък. Освен това, суроватъчната извара е отличен източник на висококачествени протеини и може да се използва в разнообразни ястия – от здравословни салати до вкусни десерти.

Приготвянето на извара от суроватка е прост процес, който може да внесе нови вкусове и здравословни ползи във вашата кухня. Лесната усвоимост и богатството на хранителни вещества правят суроватъчната извара отличен избор за хора, които търсят здравословни алтернативи на традиционните млечни продукти. 

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес