Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да си направите най-вкусния таратор в България

23 януари 2023, 08:15 часа

Тараторът е класическо българско ястие. Студената супа е любима на малки и големи и трудно ще намерите човек, който не обича.

Има обаче няколко тънкости в приготвянето на наглед лесната гозба. Ще ви предложим рецепта, която, ако спазвате точно, ще приготвите най-вкусния таратор в цяла България.

Да поговорим за съставките.

Първо и може би най-важно е киселото мляко. Има десетки видове на пазара, някои по-маслени, други по-малко, но общото между тях е, че за приготвянето им е добавено сухо мляко, за да може продуктът да стане по-траен. Това, разбира се, отслабва вкусовите му качесва.

Нашият съвет е да използвате домашно приготвено кисело мляко. Ако се сдобиете с такова, със сигурност тараторът ви ще стане по-вкусен. Най-добре домашно приготвеното кисело мляко, което ще използвате, да е престояло 24 часа в хладилник.

Как да си направим кисело мляко

Второ - краставците. Пазарът ни е залят с краставици, дори през зимата. На вид те изглеждат супер, но вкусовите им качества далеч не са това, което е нужно за перфектният таратор. През зимата краставиците са пълни с нитрати, отглеждани са на съмнителни места със съмнителни методи.

Качествените краставици растат през лятото - на топло, не в оранжерия. За нашия таратор съветваме да използвате именно такива, за предпочитане сортът "Гергана", който е наш фаворит.

Да преминем към приготвянето на студената супа.

Тук има няколко трика, които, ако използвате тараторът ще стане по-добър.

Естествено, първо нарязваме краставиците в съда, в който ще е нашият таратор (в никакъв случай настъргани краставици!). След това добавяме на ситно нарязания или пресован чесън (в никакъв случай чесън на прах!).

Преди да добавим киселото мляко ви съветваме да омесите краставиците и чесъна с олио (може и зехтин, но това не е нашият съвет) и сол и да оставите няколко минути. Този трик ще овкуси зеленчуците много по-добре и ще придаде специфичен вкус на таратора ви. 

След това добавяме разбитото кисело мляко и вода. Разбъркваме.

Накрая поръсваме с копър(задължително пресен, а не замръзен) и орехи(по избор).

Оставете тараторът да престои в хладилник няколко часа. Така продуктите ще се смесят и вкусът ще стане невероятен.

Приятен апетит!

 

Александър Коларов
Александър Коларов Отговорен редактор
Новините днес