Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да си направим най-вкусната капама за Коледа?

21 декември 2023, 17:11 часа

След дългите коледни пости, продължаващи цели 40 дни на Коледа по стара традиция дедите ни приготвяли кокошка или капама. Днес все по-често на празничната трапеза сервираме пуйка, следвайки чужди обичаи и традиции, или засукани местни ястия, както и традиционните пържоли. Ако обаче искате да спазите старите традиции и да изненадате семейството, гостите си с празнична вечеря, която не са и предполагали, защо не се обърнете към корените и не приготвите най-вкусната капама за Коледа?

Ако сте млада домакиня и не знаете какво е капама, не се притеснявайте, никой не се е родил научен, а и не се приготвя трудно, базови готварски умения, време и правилната рецепта са всичко, от което се нуждаете. Естествено, че ви трябва и желанието да приготвите ястие от традиционната българска кухня, чиито корени ни връщат в едно отдавна отминало време на схлупени селски къщички с дворчета, пълни с домашни животни, от чието прясно месо се приготвяла капамата.

Вие, естествено, ще трябва да отскочите до месарницата, за да приготвите най-вкусната капама за Коледа, но ако следвате оригинални и стари рецепти, със сигурност ще наподобите вкуса от едно време и ще очаровате всички.

Лозови САРМИ за трапезата на Бъдни вечер

Какво е капама?

Преди да приготвите най-вкусната капама за Коледа, трябва да знаете какво е това ястие. Типично балканско, с име, произхождащо от турски език и с буквален превод „затворен“, защото често се „затравяла“ с тесто, днес с фолио,  капамата се приготвя от различни видове месо, като се слагат поне 3 вида – телешко, заешко, свинско, пиле, наденица, кървавица и т.н., зеле и ориз. Естествено не бива да пропускаме и подправките, като традиционните за капамата са дафиновият лист и чесънът.

В различните краища на България се слагат и други зеленчуци в капамата, тоест рецептите се различават. Например в района на Разлог в капамата по стара традиция се слага и червен цвекло, в други краища добавят вино. Някои я приготвят в гърне от глина по стара традиция, а други модерно я слагат в тавичка във фурната.

Независимо как решите да приготвите капамата, в какъв съд и какво месо да включите в ястието, необходима ви е рецепта, стара и оригинална, за да зарадвате гостите с вкус като от онези времена, когато семействата са били заедно и всички близки са били все още живи и край масата, към които много хора се обръщат с носталгия. Върнете времето, макар да е само мислено, и се насладете на магията на Коледа и коледния дух с тази рецепта за най-вкусната капама за Коледа.

Лесна рецепта за ОШАВ: Празничната вечеря не може да мине без него

Най-вкусната капама за Коледа – стара рецепта за светлия празник

Ако търсите стара рецепта за капама или ако искате да опитате готова такава, приготвена по оригинална рецепта от „онези“ времена, посетете Банско, където традициите по отношение на приготвянето на капамата са запазени. Рецептата, която споделяме, е именно традиционна и от онзи регион, като тя включва разнообразие от видове месо. Необходими са ви:

  • 4 пилешки бутчета,
  • 4 пържоли свински,
  • 400 гр. телешко месо,
  • 4 броя наденици,
  • парче сланина – около 100 грама ще са достатъчни,
  • кисело зеле – две малки зелки или една голяма,
  • чаена чаша и половина до две ориз,
  • подправки – дафинов лист, черен пипер, кимион, червен пипер, чесън, сол – на вкус,
  • чаша червено вино,
  • 20-30 мл. олио.

Най-вкусната рецепта за капама стъпка по стъпка

Препоръчваме ви да използвате глинен съд – глинена тава, за да сготвите най-вкусната капама за Коледа по оригинален начин.

1.       Дъното на съда се намазва с олиото, а след това се подрежда сланината върху дъното.

2.       Сланината се покрива с няколко тънки цели зелеви листа.

3.       Върху тях се слага зеле – кълцано, част от зелката и част от ориза, не цялото количество, което е по рецепта.

4.       Върху зелето се поръсват подправки и се разстилат пържолите и скилидки чесън.

5.       Над пържолките отново е ред за зеле и ориз, подправки и за следващото месо от рецептата – телешкото.

6.       Продължава се редуването на месо със зеле, ориз и подправки, като последното месо в съда трябва да е наденицата, покрита със зеле и зелеви листа.

7.       Най-вкусно ще стане, ако залеете ястието с малко зелева чорба заедно с виното, преди да го сложите във фурната.

8.       Гответе на бавен огън – до завирането на 220 градуса, след това – след 30-тина минути – намалете фурната на 90 градуса и се въоръжете с търпение – 6 часа ще ви трябват, за да е готова капамата. Но със сигурност си струва всяка минута чакане, вкусът е невероятен.  

Да ви е сладко и светли празници!

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес