Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да сготвим джолан, така че да се топи в устата?

19 декември 2023, 09:04 часа

Преди да приготвите джолан е важно да имате предвид, че средното му тегло варира около 1200 грама. В този случай едно бутче е предназначено за една порция. Джоланът се сервира с различни гарнитури, като най-често срещаните са задушено зеле и печени ябълки.

Как да сготвим джолан, така че да се топи в устата?

Свинският джолан се приготвя дълго време, рецептата включва няколко технологични стъпки. Първо бутчето трябва да се сготви правилно. Към бульона се добавя лука, морковите, корена от целина, дафиновия лист и зърната черен пипер. Варете джолана поне 40-60 минути.

На второ място джолана се подготвя за печене. Джоланът се охлажда, изсушава, след което се правят разрези с остър нож. Не забравяйте да отрежете кожата! В този случай джолана ще се изпече по-бързо. Освен това излишните мазнини бързо ще се стопят.

Най-вкусният свински джолан на фурна се приготвя така

На трето място изпечете джолана в добре загрята фурна. Температурата трябва да е 220 градуса, за да стегне кожата бързо. След 10-15 минути температурата може да се намали. На всеки 10 минути бутът се изважда и обилно се залива с мазнина, за да остане сочно отвътре. След като изтече времето за печене, извадете джолана от фурната и го завийте хлабаво във фолио. Ястието трябва да престои 10 минути. След което може да се сервира.

Класическа гарнитура към джоланите е задушено кисело зеле, ако нямате може просто да задушите червено или бяло зеле. Киселото зеле придава оригинален кисел вкус. В допълнение, то позволява свинското месо да се смила по-бързо и намалява натоварването на храносмилателните органи.

Задушеното зеле намалява нивото на холестерола в кръвта. Освен това премахва токсините от тялото. Затова задушеното зеле е здравословна, правилна и лесна добавка към свинското. По-горе обсъдихме как да сготвим самия бут.

Готвач издаде какви подправки да слагаме на джолана, ако искаме да е два пъти по-сочен и вкусен

Меден свински джолан

Приготвеният джолан в плик се получава много сочен. Така се пече много по-бързо. Може да сложите джулана в плика заедно с гарнитурата. Като гарнитура е по-добре да вземете продукти, които неутрализират мазнините. Отлично решение биха били ябълки или дюля.

Месото ще бъде много вкусно, ако се маринова в мед и горчица. Въпреки, че ястието отнема доста време за приготвяне, процесът на готвене е доста прост и не изисква кулинарни умения.

Необходимите продукти:

· Свински джолан – 1 бр.;

· Смес от сол и черен пипер;                                                       

· Горчица – 1 супена лъжица;

· Мед – 1 супена лъжица;

· Соев сос – 2 супени лъжици;

· Чесън – 8 скилидки.

Метод на готвене:

Измиваме старателно и подсушаваме джолана;

Обелете чесъна и го поставете на четвъртинки;

Правим разрези по кожата на джолана;

Натрийте джолана със смес от сол и черен пипер, поставете скилидки чесън в прорезите;

Смесете мед, горчица и соев сос;

Втрийте получената марината върху кожата и оставете джолана да се маринова за 12 часа;

Поставете джолана в плик за печене;

Ястието се приготвя за 2 часа при температура 180 градуса;

След 2 часа пликът се отваря и се добавят ябълките.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес