Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Елда с гъби на бавен котлон

10 октомври 2020, 17:45 часа

Ето как да си направите елда с гъби в бавен котлон:

В сезона на гъбите е невъзможно да се ограничите до едните картоф с гъби. Има толкова много гъбени ястия. Едно от тях е елда с гъби в бавен котлон, рецептата, за което ще ви споделим сега:

Елда каша с гъби

Сама по себе си елдата е изключително богата и питателна храна, но когато към нея добавите гъби, ястието променя всичко. Такова ястие става самодостатъчно и цветно, а рецептата е много проста.

За целта трябва да използвате бавен котлон.

Подсигурете си бели и сочни гъби.

След като кипнете гъбите, отцедете първата вода, напълнете съда с нова гореща вода, посолете и ги варих около 20 минути.

Поставете гъбите с бульона в тенджера за бавно готвене. Добавете към тях 1 чаша елда. Тук е важно да знаете, че на една чаша елда имате нужда от 2 чаши течност.

Обикновено се препоръчва предварително изплакване на зрънцата и едва тогава поставянето им във водата за готвене.

За готвенето ще са ви нужни 2-3 малки глави лук за вкус. Може да нарежете фино или на пръстени, както искате.

Имайте предвид, че не пържите нищо. Следователно рецептата е проста и диетична. Не използвате и масло. Него може да добавите към готовата каша, която елдата обожава.

Поставяте сол на вкус.

Когато кашата е готова и всички продукти в нея са добре разварени, можете да оставите известно време под затворен капак.

Някои обичат да добавят нарязано варено яйце към такава каша. Тази опция може да е полезна за тези от вас, които искат да добавят повече протеини за увеличаване на мускулната маса. Това ще работи добре за момчетата, които купуват протеинови смеси, когато започнат да тренират с гири.

Важно правило:

По принцип елдата е най-добре приготвена на пара, а не варена. Добре е да се прави с минимална термична обработка в пропорции на вода 2: 1 или 1,5: 1.

Надяваме се това ястие с гъби да ви се хареса и да стане част от есенното ви меню.

Екатерина Георгиева
Екатерина Георгиева Отговорен редактор
Новините днес