Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Дроб сарма с агнешко - празничен деликатес за всеки ден

02 ноември 2023, 16:30 часа

Агнешката дроб сарма е ястие, което отразява българските традиции и се свързва със специални празници като Великден и Гергьовден. Това ястие, вдъхновено от селската кухня, представлява бомба от богат вкус и аромат. В тази статия, ще ви представим рецепта за приготвяне на агнешка дроб сарма, която може да бъде основно ястие или гарнитура към агнешкото на вашия празничен празник.

Перфектната агнешка дроб сарма за Гергьовден

Необходими съставки:

  • 1 кг агнешко (черен дроб, бял дроб, черва)
  • 1 чаена чаша ориз
  • 1 връзка пресен лук
  • 1 брой агнешко було
  • 1 връзка магданоз
  • 1 връзка джоджен
  • 1/2 чаена лъжица черен пипер
  • 3 броя яйца
  • 600 грама кисело мляко
  • 1/2 чаена чаша олио

дроб сарма

Начин на приготвяне: 

  1. За да започнете рецептата за агнешка дроб сарма, първата стъпка е да подготвите плънката. Не забравяйте, че използването на богат арсенал от агнешки дреболии придава на ястието богат вкус. Измийте дреболиите и ги сложете във вряща вода. След което я изсипете и изплакнете дреболиите.
  2. Нарежете лука на ситни парчета и подгответе джоджена и магданоза, нарязани на ситно. Също така измийте ориза.
  3. В тенджера с голям дъно, загрейте олиото и добавете нарязания лук. След 2-3 минути добавете ориза и го оставете до стъклено.
  4. Нарежете сварените дреболии на ситно и ги добавете към ориза. След това добавете нарязания джоджен и магданоз, както и черния пипер и 2 чаени лъжици сол. Разбъркайте добре.
  5. Добавете две чаши от бульона, в който сте варили дреболиите и оставете сместа на котлона до изпаряване на водата.
  6. Нарежете агнешкото було на парчета. Положете по 2-3 супени лъжици от сместа във всяко парче було и ги завийте като малки пакетчета.
  7. Наредете сармичките в тава, като подвитите краища са отдолу, за да не се разтворят по време на печене.
  8. Печете дроб сармата в предварително загрята фурна на 180 градуса до придобиване на златиста коричка.
  9. Разбийте яйцата и киселото мляко, и полейте сместа върху дроб сармата. Печете отново до придобиване на хубава златиста коричка.

Агнешка дроб сарма по селски за граждани с изискан вкус

Агнешката дроб сарма е не просто ястие, а истинска гастрономична наслада, която отразява българските кулинарни традиции и топлината на специалните ни празници като Великден и Гергьовден. Този изкушаващ деликатес, вдъхновен от селската кухня, предоставя уникален вкус и аромат, които ще ви завладеят. Агнешка дроб сарма може да бъде предложена както за основно ястие, така и като част от вашия празничен обяд или вечеря. 

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес