Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ако зелевите сарми не ви се получават, най-вероятно е заради тези основни грешки

21 март 2023, 14:03 часа

Зелевите сарми са познати от детството, но далеч не са лесно ястие и не винаги се получава. Всъщност има няколко важни стъпки в приготвянето на зелеви ролца. И ако пропуснете някоя от тях или не я довършите както трябва, рискувате да не стигне до трапезата. 

Сармите ще станат сочни и вкусни, ако първо сложите това в тенджерата

Зеле

Добре известен факт е, че зелевите сарми се приготвят от варено зеле. Никой не увива каймата в пресни листа. Това е най-голямата грешка, която можете да допуснете, ако не сте добри в това. Първо, отстранете горните листа от главата на зелето и направете дълбок разрез около пънчето. Това ще позволи навлизането на вода и ще улесни отделянето на листата по-късно.

Сварете зелето във вряща вода за 2-3 минути. Ако зелето е зимно, може да отнеме малко повече време. След това отстранете горните листа и върнете във врящата вода. Варете още 2-3 минути и след това отстранете новите листа. Изправете готовите зелеви листа и отрежете жилките в средата. Сега можем да готвим.

Кайма

Класическата зелева кайма се приготвя без червено месо. Пилешкото или говеждото месо биха били твърде сухи, затова трябва да се добави някакъв вид бекон. В идеалния случай свинското месо трябва да се смеси с други видове месо за пълнежа. Препоръчително е да се опита с агнешко например.

По правило на всеки 1 кг кайма се слагат 200 g суров ориз. Като се има предвид наличието на зеленчуци, това е най-подходящото съотношение на съставките. Готвачите обаче не препоръчват да се добавят яйца към каймата. Това е така, защото добавянето на яйца прави съставките жилави и сухи. Оризът служи за закрепване на каймата към всичко друго.

Ориз

Суровият ориз, както и накиснатият ориз, не са подходящи за гарниране. Зърнените храни трябва да се сварят, преди да се добавят към каймата. В противен случай оризът ще абсорбира соковете от месото и плънката ще стане суха. Когато добавяте сварен ориз към каймата, добавете го студен, без вода. Ако няма ориз, може да се замени с варена елда или ечемик.

Зеленчуци

Всяка домакиня решава сама дали да добави зеленчуци към плънката или не. Лукът и морковите обаче могат да се запържат леко в масло, за да се получи по-сочно и вкусно ястие. Към същото запържване се добавят целина, чушки, патладжани, тиквички и домати. Горещи, такива смеси, като ориза, обаче не могат да се добавят към каймата. Ако не обичате готвените зеленчуци, ограничете се до подправките.

Станимашки сармички - вкусният символ на Асеновград

Сос

Зелевите сарми обикновено се приготвят в сос на основата на доматено пюре. Това обаче не е единственият начин за приготвяне на това ястие, тъй като има и сос от заквасена сметана. По принцип той се приготвя чрез разреждане на заквасена сметана с вода или бульон и добавяне на чесън и подправки. Зелевите терми не се задушават, а обикновено се готвят на слаб огън в гъст сос.

Разбира се, този процес отнема много време, но резултатът е превъзходен. Всъщност по време на задушаването термите не се разхлабват и не се раздробяват от активното варене. Зелето не се вкисва, а хапването не се превръща в каша и не загорява.

Да ви е сладко!

Ния Петрова
Ния Петрова Отговорен редактор
Новините днес