Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

10 тайни на перфектния сос за спагети

18 юни 2021, 15:22 часа

За да приготвите перфектния сос за спагети, всички съставки трябва напълно да разкрият своите вкусове и аромати. Средно трябва да отделите около два часа за това. Тези трикове ще са ви от голяма полза.

Пасиране на зеленчуци

Накълцайте любимите си зеленчуци и ги задушете в тиган с растително масло. Най-често използваните са лук, чушки, чесън и моркови. Тези съставки са чудесни за всякакъв вид паста. Разбира се, можете да експериментирате, като добавите пикантни билки или тиква, патладжан. Тези продукти ще добавят специален щрих към вашите ястия.

Добавете месо

Запържете малко количество телешко, свинско или друга кайма в горещ тиган. Поставете месото върху хартиена кърпа, преди да го добавите към останалите съставки. Тя ще абсорбират излишната мазнина, повярвайте ни, вече я има достатъчно в готовия сос от магазина.

Подправки

Можете да добавите малко количество прясна мащерка, босилек или риган към закупен от магазина сос. Ако искате да направите вкуса малко по-остър, лютата чушка ще ви помогне, достатъчно е количество на върха на ножа. Ако видите, че сосът е много воден, уплътнете го малко с доматено пюре или брашно.

Професионален трик

Изпържили сте месото, а в тигана е останало малко сос. Не бързайте да измивате тигана, добавете малко количество вода или вино - това е професионална техника за обезмасляване. Карамелизираната маса бързо ще омекне и всички вкусове ще се преместят в соса.

Малко захар

Щипка захар ще ви помогне да балансирате вкуса на соса. Той ще премахне киселинността на доматите и ще добави малко пикантност към вкуса. Първо добавете половин чаена лъжичка захар, след това опитайте соса, сложете още сладко, ако е необходимо.

Изпаряване на течността

Купените сосове обикновено имат много повече течност, отколкото ще ви е необходима. Сложете продукта на огъня, буквално 20 минути ще бъдат достатъчни, за да изчезне излишната течност.

Червено и зелено

В готовите сосове има нарязани зеленчуци, но те се губят сред другите компоненти. Най-добре е да добавите шепа пресен спанак или зелен босилек. Това моментално ще преобрази външния вид на соса, както и неговия вкус.

Водата от пастата

Не изливайте водата от сварените тестени изделия, тя съдържа нишесте, което лесно ще свърже всички съставки на соса.

Млечни продукти

Добавете половин чаша сметана или мляко към соса преди сервиране. Можете да използвате и меко сирене. Този компонент придава на готовото ястие отличен кремообразен вкус.

Още едно докосване

Ако ще сваляте соса от огъня, добавете една лъжица масло към него. Ще видите, че текстурата на соса става кадифена, много гладка. Маслото премахва прекомерната киселинност от доматите.

Обърнете внимание на съветите на професионалистите и вашите ястия ще искрят с нови вкусове.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес