Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Прокуратурата почна разследване заради състоянието на лъва Любо в Разград

14 ноември 2019, 12:14 часа • 2108 прочитания

Районната прокуратура в Разград образува досъдебно производство за проявена жестокост към лъва Любо от зоокъта в града, съобщиха от прокуратурата.

Разследването се води по чл. 325б, ал. 1 от Наказателния кодекс. Той гласи: "Който, като прояви жестокост към гръбначно животно, му причини противозаконно смърт, тежко или трайно увреждане, се наказва с лишаване от свобода до три години и с глоба от 1000 до 5000 лева".

Намесата на прокуратурата дойде след сигнал от неправителствена организация за защита на животните в Лудогорието. НПО-то е уведомило прокуратурата за състоянието на лъва Любо в разградския зоокът. Правозащитниците твърдят в сигнала си, че мъжкият лъв е видимо болен и има увредена лапа. В същото време според тях договорът за медицинско обслужване на животните в зоокъта е изтекъл и не е продължен.

Разследването ще изиска медицинските документи и ще назначи ветеринарномедицинска експертиза, която да установи уврежданията на лъва, да оцени степента им и последиците от тях. Ще бъдат изискани и документи от община Разград за установяване статута на зоокъта, собствеността на животните, състоянието им и отговорните служители за отглеждането им.

Районната прокуратура в Разград е разпоредила разследването да се извърши в двумесечен срок.

 

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес