Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Енерго-Про спря тока на ВиК в Кубрат

10 декември 2018, 16:56 часа • 3232 прочитания

Електрозахранването на административната сграда на ВиК „Меден кладенец“ в Кубрат е прекъснато от Енерго-Про, съобщиха от енергийното дружество, след като няколко дни по-рано компанията предупреди, че ще предприеме тази мярка. Причината за драстичния акт е, че общинският съвет е отказал да разгледа предложеното споразумение за разсрочване и натрупан от водното дружество дълг, чийто размер надхвърля 3 млн. лв. Общината, която е собственик на ВиК „Меден кладенец“, не е дала съгласието си да стане гарант за издължаването.

Ако не бъде постигнато споразумение с кредитора, на 12 декември ще бъде спрян токът и във всички водоснабдителни съоръжения на „Меден кладенец“, а това ще остави без вода жителите на Кубрат и на още 17 населени места.

Предприемането на крайната мярка със спиране на електричеството на ВиК е и заради решение от 1 януари 2019 г.  дейността по водоснабдяване да се прехвърли към асоциация „Водоснабдяване-Дунав“ в Разград, а това може да доведе до ликвидация на ВиК „Меден кладенец“ и задълженията на дружеството ще станат несъбираеми.    

Най-големите длъжници на Енерго-Про са фирми държавна и общинска собственост, отчитат от компанията. Неплатените сметки за ток на тези фирми надхвърлят 10 млн. лв.

Йорданка Калчева
Йорданка Калчева Отговорен редактор
Новините днес