Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Значителен ръст на пресечените опити за незаконно влизане в страната

19 май 2022, 20:02 часа • 1628 прочитания

Над 5 пъти повече опити за проникване в страната са предотвратили българските граничари от началото на годината, в сравнение с първото четиримесечие на 2021 година. Това съобщи главният секретар на МВР главен комисар Петър Тодоров след като беше изслушан, заедно с шефа на ДАНС в парламентарната комисия за контрол над службите за сигурност и СРС по повод засиления имигрантски натиск по южната ни граница. "Ако миналата година сме предотвратили около 7 500 опита, тази година сме предотвратили около 34 000, което е в пъти", уточни главният секретар на МВР.

Той посочи, че от началото на 2022 г. до към 20 април има значително увеличаване на мигрантския натиск - около 5 пъти. За укрепване на южната граница срещу мигрантски натиск беше създаден щаб, предприеха се мерки, сред които ангажиране на допълнителни сили от други структури на министерството, командироване на служители от други гранични райони към южната граница, както и помощ от Министерството на отбраната и в резултат настъпва коренна промяна, разказа главният секретар на МВР. 

"Хората, които успяват да влязат незаконно в нашата страна намаляха в пъти и сега миграционните ни центрове не са запълнени на 120%, както беше в средата на април, а са с под 40% запълняемост", посочи още главен комисар Петър Тодоров. "Това показва, че колегите, които пратихме на границата си вършат добре работата и не допускат незаконно преминаване на нашата граница", коментира той.

 

 

Ива Иванова
Ива Иванова Отговорен редактор
Новините днес