Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Злоупотребите с българско гражданство ще бъдат проучвани от временна анкетна комисия

14 декември 2018, 09:43 часа • 1267 прочитания

Парламентът гласува създаването на временна анкетна комисия за проучване на всички факти и обстоятелства по повод изнесените в европейски и български медии твърдения за скандалната подкупна схема при придобиване на българско гражданство.

Първоначалната идея бе на ДПС, но в последствие получи подкрепата на всички парламентарни групи.

Предложението предвиждаше съставът на комисията да бъде от 10 народни представители на паритетен принцип – по двама от всяка парламентарна група, но по-късно бе решено членовете ѝ да бъдат 17, разпределени на пропорционален принцип.

Работата на комисията като нейн председател ще ръководи Йордан Цонев от ДПС, а негов заместник ще бъде Тома Биков от ГЕРБ.

Комисията ще работи за срок от 3 месеца, а в края на периода ще има задължението да представи доклад с резултатите.

Припомняме, че в края на месец октомври председателят на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) Петър Харалампиев бе арестуван след разследване на корупционна схема за незаконно издаване на удостоверение за българско гражданство, а при спецакцията в агенцията задържани бяха общо над 20 души.

С обвинения по-късно се сдобиха само четирима - председателят, главният секретар на агенцията и още двама души. При проверка в банковата касета на секретаря Красимир Томов бяха открити над половин милион лева.

Впоследствие премиерът Бойко Борисов обяви, че е възможно Агенцията да бъде закрита.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес