Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Златанова призна: Докладът на ЕК е точен и не е политизиран

22 януари 2014, 12:34 часа • 17911 прочитания

Докладът на Европейската комисия е обективен, точен, базира се на факти, не политизира ситуацията и е много професионален, коментира вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова, предаде БГНЕС.

"Аз съм доволна от това, което виждам в доклада, то е много ясно и много ясно може да се напише план за действие и ние ще направим това веднага. На специално заседание на ВСС ще обсъдим мерките, които ВСС трябва да предприеме", заяви Златанова.

"Няма как да не отбележим, че в доклада се отбелязва липсата на намеса на изпълнителната власт в съдебната власт, констатация, че това е прекратено означава, че го е имало преди и че настоящото правителство тръгна от една доста ниска база, в която основни демократични принципи не бяха спазвани", каза още тя.

Според нея повечето добри тенденции, очертани в доклада, се отнасят за последните месеци, а повечето негативни констатации се отнасят за целия период от 18 месеца, а някои от тях повтарят констатациите от доклада от юли 2012 година. Златанова подчерта още веднъж, че незабавно ще бъде изработен екшън план за изпълнение на препоръките на ЕК. България непрекъснато работи за отпадането на Механизма за сътрудничество и оценка чрез изпълнението на препоръките от докладите на Европейската комисия, убедена е Златанова.

Тя коментира и констатацията на ЕК, че "продължава да има твърде малко дела за престъпления, свързани с корупцията или организираната престъпност, достигнали до успешен съдебен край". "Това е поредният доклад, в който има тази констатация. Има поле за подобрение, както в превенцията, но ще очакваме и от органите на съдебната власт да кажат как би могла да се подобри работата по точно тези съдебни дела", заяви правосъдният министър.

"Критики за Наказателния кодекс в доклада на Европейската комисия няма. Това, което аз направих по отношение на публичното обсъждане на Наказателния кодекс не беше правено преди, не поканих избрани хора, които да потвърдят моите тези, не се опитах да се харесам с популистки решения в този много важен закон, защото този закон представлява професионалното мнение по тази тема в момента, а не моето мнение", коментира Златанова и напомни, че всеки може да си каже мнението по кодекса и в момента. В Народното събрание ще бъдат взети най-важните решения за това как ще изглежда наказателната политика на страната, подчерта Златанова.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес