Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Земеделският министър в оставка: ГКПП "Капитан Андреево" остава в ръцете на служебния кабинет

28 юли 2022, 07:54 часа • 3247 прочитания

Това, което ще се случва на ГКПП "Капитан Андреево" е в ръцете на служебното правителство. Всички въпроси по темата ще трябва да бъдат задавани на служебния кабинет на президента Румен Радев. Това заяви земеделският министър в оставка Иван Иванов пред БНТ. 

Той се надява след изборите отново да се продължи по същата тема и да се разгърне потенциалът на БАБХ по контролната дейност на влизащите храни на турската граница у нас. В момента служителите на БАБХ ще получават 20% по-високи заплати, уточни Иван Иванов. 

Хоризонтът не ни стигна да довършим докрай работата, като оттук нататък е важно как служебният кабинет ще продължи да работи. Надявам се след изборите отново да имаме възможност да работим по темата, изрази надежда земеделският министър в оставка. 

Иван Иванов увери, че има абсолютен контрол в Агенцията по горите. Той дори е очаквал да види депутата от "Продължаваме промяната" и бивш директор на Изпълнителната агенция по горите Александър Дунчев да помага гасенето на пожарите, а не да се явя само като природозащитник пред медиите. 

Земеделският министър в оставка заяви, че пренебрежимо малко е украинското зърно в България - 6 000 тона е украинското зърно, което идва у нас. Иванов посочи, че това зърно не остава на склад - говорим за украински внос в ЕС, не в България. Всъщност, Украйна е асоцииран член на ЕС и фитосанитарният контрол що се отнася до украинското зърно е съгласуван с европейските изисквания. Освен това, Европейският съвет махна митата за внос на всякакви украински стоки заради войната, подпалена от Владимир Путин – за срок от една година. Това решение беше взето в края на май, 2022 година и вече е одобрено от Европейския парламент.

Още: БСП връща третия мандат

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес