Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Земеделският министър: Скоро ще има промени в ръководството на "Напоителни системи"

05 януари 2022, 18:24 часа • 5695 прочитания

Скоро ще има промени в ръководството на "Напоителни системи".

Това заяви министърът на земеделието Иван Иванов в предаването "Лице в лице" по bTV.

По думите му промените се налагат заради нередности, по които вече работи Икономическа полиция.

"Фирми, които са правили ремонти на диги на "Напоителни системи" и са още в гаранционен срок, отказват да поправят уврежданията, получени при последните поройни дъждове", посочи министърът. Вътрешният одит приключва на 7 януари. 107 млн. лв. са договорени по неясен начин.

Ще има промени в ръководството на "Напоителни системи", за да се стабилизира дружеството, което имало 40 млн. лв. дългове. Работните заплати там пък не били вдигани от години и един инженер получавал около 700 лв. на месец.

Другите звена също ще бъдат проверявани. "В БАБХ има съсредоточени много интереси - ветеринарният контрол, "Златният гьол" е също там", каза още министърът.

По отношение състоянието на земеделското министерство той обяви, че бюджетът никак не е малък. "243 млн. е целият бюджет на министерството, може би ще поискаме увеличение сега заради цените на горивата", каза министърът.

По думите му Държавен фонд "Земеделие" е изплатил над 70 млн. ковид помощи на земеделските стопани, което до голяма степен е компенсирало техните загуби.

Министърът каза още, че може да наложи мораториум върху износа на дървесина за огрев. Колкото до нейната цена, той изрази надежда, че тя може да се нормализира до края на януари.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес