Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Зеленогорски: През хартиените бюлетини се следи дали хората, на които е платено, са гласували правилно (ВИДЕО)

28 януари 2021, 18:30 часа • 3519 прочитания

Най-добрият начин управляващите да се подготвят за изборите е да вземат предвид умни предложения за това как да се гласува при максимално спокойствие на избирателите и да се повиши сериозно избирателната активност.

Това заяви в предаването "Студио Actualno" лидерът на политическата формация ДЕН, Найден Зеленогорски. Той коментира подготовката за парламентарните избори на 4 април и икономическите мерки на държавата в условия на COVID-19. "За съжаление, управляващите тръгнаха зле, когато промениха закона и освен машинно, въведоха и хартиено гласуване. Очевидно е, че хартиените бюлетини ще продължат да бъдат манипулирани, а през тях ще се следи дали хората, на които е платено, са гласували правилно", отбеляза Зеленогорски. По думите му е пълен абсурд да се гласува и машинно, и с хартиена бюлетина. "Много е изненадващо как ние можем да банкираме по електронен път и да поверяваме парите си на технологиите, но не бихме могли да поверим гласа си", отбеляза Зеленогорски по отношение на електронното дистанционно гласуване.

Лидерът на ДЕН каза, че машинно гласуване няма да има във всички секции, а в около 75% от тях. "За капак въведоха хартиеното гласуване, за да могат да си контролират вота и да го управляват в известна степен", убеден е Зеленогорски.

Той посочи, че големият проблем е, че в края на изборния ден членовете на секционните комисии трябва да прехвърлят на ръка резултатите от машината в протокола. "Обикновено в това прехвърляне някой чул-недочул... накрая се оказва, че не са преброени нито преференциите, нито разписките са прехвърлени по съответния ред", отбеляза Зеленогорски. "Машините не са в мрежа, те не могат да бъдат манипулирани, на 20-та секунда след приключване на изборния ден, те изкарват протокола, в който няма невалидни бюлетини", изреди предимствата на машинния вот лидерът на политическата формация ДЕН.

Достигнаха ли икономическите мерки на правителството до засегнатите бизнеси - целия разговор с Найден Зеленогорски гледайте във видеото.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес