Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Зеленогорски: Парламентът приоритетно да приеме гласуване по пощата

07 януари 2021, 16:25 часа • 1642 прочитания

Кризата с COVID-19 е предизвикателство, което създава невъзможност на избирателите, поставени под карантина да упражнят конституционното си право на глас. Абсолютният отказ от страна на управляващите за бързо въвеждане на електронно-дистанционно гласуване представлява реално възпрепятстване на почти 1,5 млн. български избиратели, живеещи извън България, да упражнят правото си на глас.

Това заявява лидерът на партия „Достойнството на един народ”-ДЕН Найден Зеленогорски.

Според него Народното събрание трябва да разгледа спешно внесеното преди две години предложение на „Демократична България” за промяна в Изборния кодекс и законодателно уреждане на гласуване по пощата.

"Заявяваме, че чрез гласуване по пощата в условията на световна пандемия ще се повиши значително избирателната активност на българите в страната и чужбина", посочват още от ДЕН.

Партията смята, че в предстоящите промени в Изборния кодекс е необходимо въвеждането на активна регистрация за участие в изборите, изчистване на избирателните списъци от „мъртви души” и създаване на професионална администрация, която да осъществява изборния процес.

Според ДЕН системното неглижиране на тези предложения, от управляващите, Парламента и ЦИК опорочават възможността за провеждане на честни и свободни избори,

 

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес