Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Зелените" виждат в партията на Христо Иванов потенциален партньор

05 януари 2017, 12:49 часа • 2898 прочитания

Като потенциален партньор в настоящите предсрочни парламентарни избори "Зелените" виждат новата формация на бившия правосъден министър Христо Иванов - "Движение Да, България". Това стана ясно днес на брифинг с жерналисти, на който "Зелените" представиха приоритетите си за новата 2017 година. Все пак от партията уточниха, че разговори не са водени, а става дума за близки позиции на двете формации, включително и по темата със съдебната реформа.

На въпрос на Actualno.com ще спечелят или ще загубят "Зелените" от едно предстоящо въвеждане на мажоритарна избирателна система, заместник-председателят на Столичния общински съвет Иван Велков отговори, че партията няма какво да губи на избори. Борислав Сандов от "Зелените" допълни, че те са против мажоритарния вот, защото чрез него във властта ще се настани олигархията.

Съпредседателят на партията Зарица Георгиева представи приоритетите на партията, свързани с борбата за по-чист въздух, съдебната реформа и необходимостта от поставянето на мобилни измервателни станции, които да отчитат фините прахови частици в атмосферата.

На брифинга стана ясно, че годишно у нас 18 000 души умират в резултат на замърсяването на въздуха, а Световната здравна организация (СЗО) ни поставя на второ място сред страните с мръсен въздух. Той е и причината българите да живеят 6.5 години по-малко от останалите европейци.

Стана ясно, че "Зелените" са готови да си партнират и да подкрепят всеки, който споделя техните приоритети и в областта на съдебната реформа. През новия политически сезон партията ще работи и за устойчивото развитие на туризма.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес