Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Здравко Димитров: Епископската базилика на Филипопол възкръсна за нов живот

18 април 2021, 13:15 часа • 2463 прочитания

"Днес Епископската базилика на Филипопол възкръсна за нов живот!" Това написа в профила си във Фейсбук кметът на Пловдив Здравко Димитров. Ето как той поздрави пловдивчани:

"След дълги години археологически проучвания и реставрация отново ще можем да се докоснем до нейната красота и величие.

Изказвам най-сърдечните си благодарности към всички, които помогнаха и работиха Базиликата да стане част от съвременния Пловдив – на фондация "Америка за България", на екипа от Регионалния археологически музей, воден от Елена Кесякова и Жени Танкова, и на реставраторите под ръководството на доц. Елена Кантарева, на четеца на древни книги Николай Шаранков, благодарение на когото днес знаем, че базиликата е била дом на епископа на Филипопол още през 4 век, на Министерството на културата и на моя предшественик Иван Тотев, който започна този нелесен проект.

Не бива да забравяме и заслугата на стотиците доброволци, които помогнаха за разкриването и съхранението на тези чудни мозайки.

Вярвам, че Епископската базилика на Филипопол отново ще се превърне в оживен културен център - привлекателно място за деца и възрастни, пловдивчани и гости от България и света".

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес