Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Заради кризата в Украйна: Кирил Петков и Румен Радев се срещат с лидерите на ЕС

25 февруари 2022, 07:59 часа • 1996 прочитания

Президентът Румен Радев ще бъде на работно посещение във Варшава за участие в срещата на високо равнище във формат Б9. В рамките на международния форум участват България, Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия, Унгария, Чехия и Полша.

"Това е абсолютно недопустимо. В 21-и век, в Европа, да летят стратегически бомбардировачи, ракети, въздушни и морски десанти и да нанасят удари по суверенна държава. Категорично недопустимо", заяви президентът Румен Радев и добави: "Оценихме по данните на всички служби, че към момента няма пряка военна заплаха за сигурността на България. Но има редица рискове, като цяло ситуацията за сигурност и средата за сигурност в Европа и в глобален мащаб вече са тотално променени",  заяви президентът Румен Радев след извънредна среща с държавните институции във връзка с военните действия на Русия в Украйна.

Ето какво каза още Радев в изявлението си:

"Оценяваме в момента и правителството продължава да извършва разчети за рисковете, касаещи въздушните и морски пътища, енергийните трасета, цялата система на доставки, която касае цялото ни общество. Тези анализи ще продължат и днес, и утре с търсене на всички възможни варианти, така че да няма прекъсване в енергийните доставки на газ, особено важно на петрол, доставките на храни, доставките на всички стоки от първа необходимост, които жизнено ни касаят. Търсят се и се работи по всякакви алтернативни трасета и доставки. В ход са дейности, които да защитят България по отношение на киберсигурността. Изключително важно - България няма да допусне и ще работи активно за своята защита в рамките на НАТО и изобщо в системата за национална и колективна сигурност. В ход вече са консултации в съюзен формат в рамките на НАТО. Изключително важна за нас е съдбата на нашите сънародници в Украйна - до момента в хода на заседанието броят на хората, които са заявили и искат евакуация, вече надхвърля 4 хиляди. Обсъдихме възможните варианти на действие и всички ангажименти на съответните министерства. Ще направим всичко възможно тези наши сънародници да бъдат евакуирани.

Междувременно премиерът Кирил Петков е в Брюксел, където участва в извънредно заседание на Съвета на лидерите от Европейския съюз.

Остро осъждаме руската военна агресия срещу Украйна", написа по-рано премиерът в социалната мрежа Twitter по повод на ситуацията в Украйна. "Използването на военна сила срещу суверенна държава е неприемливо в XXI век", пише още министър-председателят. Остро осъждаме руската военна агресия срещу Украйна. Използването на военна сила срещу суверена държава е неприемливо в XXI век, заяви той през вчерашния ден.

Военният министър Стефан Янев участва в среща на министрите на отбраната на страните от формата "Букурещ 9". Срещата се проведе чрез видеоконферентна връзка. В нея участва и секретарят по отбрана на САЩ Лойд Остин.  Министрите на отбраната на страните от формата координираха общи позиции във връзка със ситуацията в Украйна.

Още по темата: Актуално новини на тема война-украйна

Мартин Стоянов
Мартин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес